Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

H. Bruinsovú Slotovú navrhli na ministerku zahraničných vecí Holandska

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Bruinsovú Slotovú navrhla v pondelok jej strana Kresťanskodemokratická výzva (CDA). Potvrdenie tejto nominácie sa očakáva v priebehu pondelka.

Amsterdam 4. septembra (TASR) - Holandská ministerka vnútra Hanke Bruinsová Slotová bola v pondelok nominovaná na post ministerky zahraničných vecí. Nahradiť má Wopkeho Hoekstru, ktorý sa má stať novým eurokomisárom za Holandsko. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry AP.

Bruinsovú Slotovú navrhla v pondelok jej strana Kresťanskodemokratická výzva (CDA). Potvrdenie tejto nominácie sa očakáva v priebehu pondelka.

"Ako veteránka z Afganistanu a ministerka, ktorá je zodpovedná za vojenské spravodajstvo a bezpečnosť, je Hanke viac než vhodná na tento posun na ministerstvo zahraničných vecí," uviedol šéf CDA Henri Bontenbal.

Bruinsová Slotová slúžila v holandskej armáde a bola nasadená v Afganistane. Ako šéfka diplomacie sa bude úzko spolupracovať na holandskej podpore pre Ukrajinu.

Hoekstra odstúpil po tom, ako ho vláda nominovala na post eurokomisára. V exekutíve EÚ by mal nahradiť Fransa Timmermansa, ktorý sa rozhodol pre návrat do domácej politiky. V novembrových parlamentných voľbách sa chce ako líder spoločnej kandidátky svojej Strany práce a Zelených uchádzať o post premiéra.

Bruinsová Slotová je v súčasnosti ministerkou vnútra v dosluhujúcej vláde odchádzajúceho premiéra Marka Rutteho. Jeho kabinet zostane pri moci do vytvorenie novej koalície po parlamentných voľbách 22. novembra.