Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Halevi: Izrael musí byť pripravený na boj proti Hizballáhu

Na snímke Libanončania sa zhromažďujú vedľa ruín domu zničeného počas večerných izraelských náletov v centre mesta Bint Džabajl na juhu Libanonu 26. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Iránom podporovaný Hizballáh ovláda vládu v Libanone a disponuje arzenálom rakiet, ktoré predstavujú hrozbu pre Izrael.

Tel Aviv/Bejrút 28. decembra (TASR) - Izraelská armáda je čoraz väčšmi pripravená rozhodne rozšíriť svoj boj proti šiitským milíciám hnutia Hizballáh v Libanone, uviedol v stredu náčelník jej generálneho štábu Herci Halevi. Informovala o tom agentúra DPA.

"Dnes sme schválili rôzne plány do budúcnosti a musíme byť v prípade potreby pripravení na ofenzívu," uviedol Halevi počas stredajšej návštevy velenia armády v severoizraelskom meste Safed.

Izraelské obranné sily "a v rámci nich aj severné velenie sú na veľmi vysokej úrovni pripravenosti", dodal.

Izraelská armáda neustále bojuje s jednotkami Hizballáhu od bezprecedentného útoku palestínskych militantov na svoje územie, ku ktorému došlo 7. októbra, pripomína DPA. Izrael reagoval rozsiahlou pozemnou i vzdušnou ofenzívou na Pásmo Gazy.

Hizballáh v stredu odpálil rakety na izraelské pohraničné mesto Kirjat Šmona a izraelská polícia uviedla, že pritom došlo k poškodeniu niekoľkých budov; zranenia však neutrpel nik.

Na začiatku vojny v Gaze úrady v Izraeli presunuli desiatky tisícky obyvateľov severného regiónu do vnútrozemia krajine z bezpečnostných dôvodov.

Libanonská tlačová agentúra NNA uviedla, že počas útokov Izraela na pozície Hizballáhu na juhu Libanonu zahynuli v stredu traja ľudia vrátane bojovníka tohto hnutia.

Boje v rámci ofenzívy v Gaze sú pritom najzávažnejšou vojenskou konfrontáciou od druhej libanonskej vojny v roku 2006, píše DPA. Podľa pozorovateľov sa však obe strany doposiaľ držia istých nepísaných pravidiel - zatiaľ sa vyhli ďalšej eskalácii.

Iránom podporovaný Hizballáh ovláda vládu v Libanone a disponuje arzenálom rakiet, ktoré predstavujú hrozbu pre Izrael. Židovský štát je však naopak vojensky schopný spôsobiť Libanonu nesmierne škody, pripomína DPA.