Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Hamas čelí v pásme Gazy najväčším demonštráciám za posledných 12 rokov

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Hamas reagoval na protesty ťažkopádnou taktikou: nechal zatknúť desiatky demonštrantov, zbiť aktivistov a násilne potlačiť snahy miestnych médií pokrývať tieto nepokoje.

Gaza 19. marca (TASR) - Palestínske islamistické hnutie Hamas čelí dosiaľ najväčším demonštráciám za posledných 12 rokov, počas ktorých vládne v pásme Gazy, informovala v utorok agentúra AP.

Podľa nej stovky Palestíčanov zaplavili v uplynulých dňoch ulice v pásme Gazy a protestovali proti zúfalým životným podmienkam a blokáde.

Hamas, ktorý má málo pochopenia pre nesúhlas, na protesty reagoval ťažkopádnou taktikou: nechal zatknúť desiatky demonštrantov, zbiť aktivistov a násilne potlačiť snahy miestnych médií pokrývať tieto nepokoje.

Z organizovania protestov Hamas obvinil konkurenčnú Palestínsku samosprávu sídliacu v Predjordánsku a Izrael. Organizátori demonštrácií to však dôrazne odmietli.

Hamas, ktorého cieľom je podľa AP zničenie Izraela, prevzal kontrolu nad pásmom Gazy v roku 2007. Izrael a Egypt následne uvalili na pásmo Gazy blokádu, aby zabránili Hamasu ozbrojovať sa.

Blokáda a tri vojny s Izraelom spustošili hospodárstvo v pásme Gazy, ale moc Hamasu nezmiernili. Nezamestnanosť prekročila 50 percent, voda z vodovodu nie je pitná, dodávky elektriny sú obmedzené a cestovanie do zahraničia je výrazne ohraničené. Vláda Hamasu, ktorá je vo finančnej tiesni, v poslednom čase zvýšila dane zo základných tovarov ako chlieb, fazuľa a cigarety. Ľudia obviňujú Hamas z korupcie a z toho, že zvýšením daní sa len obohacuje.