Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Hamas odmietol správu OSN o sexuálnom násilí počas útoku na Izrael

Palestínčania prehľadávajú trosky zničených obytných budov po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v utečeneckom tábore v meste Nusseirat, v centrálnom pásme Gazy 29. februára 2024. Foto: TASR/AP

Odvetné vojenské akcie Izraela a pozemná ofenzíva v Pásme Gazy si podľa tamojších úradov vyžiadali za necelých päť mesiacov už vyše 30.600 obetí.

Gaza 5. marca (TASR) - Palestínske militantné hnutie Hamas odmietlo v utorok správu OSN, podľa ktorej palestínski militanti páchali pri októbrovom útoku na Izrael sexuálne násilie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Správa osobitnej predstaviteľky OSN pre sexuálne násilie v konfliktoch Pramily Pattenovej "nedokumentuje nijaké svedectvá údajných obetí," uviedol Hamas vo vyhlásení. "Spolieha sa na izraelské inštitúcie, vojakov a svedkov, ktorí boli vybraní okupačnými úradmi v snahe dokázať toto nepravdivé obvinenie, ktoré vyvrátili všetky vyšetrovania," dodal Hamas.

Pattenová v správe zverejnenej v pondelok uviedla, že existujú "oprávnené dôvody domnievať sa", že počas útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra minulého roka prišlo k páchaniu sexuálneho násilia. Podľa Pattenovej sú k dispozícii "presvedčivé" informácie, že niektorí rukojemníci boli znásilnení a že "takéto násilie môže pokračovať voči tým, ktorí sú stále zadržiavaní".

K sexuálnym útokom prišlo vlani v októbri na najmenej troch rôznych miestach a vo väčšine prípadov boli obete najskôr znásilnené a potom zabité. Vyskytli sa tiež najmenej dva prípady súvisiace so znásilnením tiel mŕtvych žien, uvádza sa v správe.

Napriek výzvam, aby sa obete sexuálneho násilia prihlásili a svedčili, žiadna z nich tak neurobila. Členovia misie však mali možnosť hovoriť so svedkami i preživšími útoku zo 7. októbra, ako aj s tamojšími zdravotníkmi. Prezreli si aj 5000 fotografií a 50 hodín videozáznamov. Hovorili aj s niektorými prepustenými rukojemníkmi.

Organizácia Spojených národov pritom čelila kritike, že reaguje príliš pomaly na obvinenia Izraela týkajúce sa znásilňovania a sexuálneho násilia páchanom militantmi počas októbrového útoku a na rukojemníkoch.

Vlaňajší útok Hamasu na Izrael, v dôsledku ktorého vypukla vojna v Pásme Gazy, si vyžiadal podľa AFP asi 1160 obetí. Militanti okrem toho uniesli aj rukojemníkov, pričom sa predpokladá, že zhruba 130 z nich je stále v Pásme Gazy.

Odvetné vojenské akcie Izraela a pozemná ofenzíva v Pásme Gazy si podľa tamojších úradov vyžiadali za necelých päť mesiacov už vyše 30.600 obetí.