Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Hamas priznal útok v Jeruzaleme, zomreli traja ľudia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Palestínski ozbrojenci spustili streľbu na ľudí na autobusovej zastávke v Jeruzaleme, kde zabili tri osoby a ďalších 16 zranili.

Tel Aviv 30. novembra (TASR) - Palestínke militantné hnutie Hamas sa prihlásilo k zodpovednosti za štvrtkový útok v Jeruzaleme, pri ktorom zahynuli traja ľudia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Palestínski ozbrojenci spustili streľbu na ľudí na autobusovej zastávke v Jeruzaleme, kde zabili tri osoby a ďalších 16 zranili. Na mieste streľby, ku ktorej došlo počas rannej dopravnej špičky na okraji mesta, zasahovalo veľké množstvo sanitiek a policajtov.

Hnutie Hamas vo vyhlásení uviedlo, že útok je "reakciou na zločiny izraelskej okupácie, pri ktorej zomierajú ženy a deti v Pásme Gazy i na západnom brehu Jordánu".

K incidentu došlo pri vstupe do mesta, kde sa podľa izraelských médiá ozbrojenci dostali z východnej časti Jeruzalema, v ktorej žijú väčšinou Arabi.

Polícia priblížila, že útočníkov zabili vojaci a ozbrojený civilista. Agentúra DPA dodáva, že na rovnakej autobusovej zastávke vlani pri bombovom útoku zahynul tínedžer a 11 ľudí sa zranilo.

Izraelský krajne pravicový minister pre vnútornú bezpečnosť Itamar Ben-Gvir po štvrtkovej streľbe vyzval na koniec prímeria vo vojne s militantmi. "Hamas jednou rukou podpisuje prímerie a druhou posiela teroristov vraždiť Židov v Jeruzaleme," napísal na sociálnej sieti X.

Dohoda o prímerí medzi Izraelom a Hamasom, ktorú sprostredkoval Egypt a Katar, platí od minulého piatka a vo štvrtok sa strany dohodli na predĺžení pokoja zbraní o ďalší deň. Sprostredkovatelia okrem toho rokujú s oboma stranami o možnom predĺžení prímeria o ďalšie dva dni.