Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Hamas odovzdal Červenému krížu ďalšiu skupinu rukojemníkov

Starší muž dostáva pomoc pri nastupovaní v mini-buse počas transportu izraelských rukojemníkov prepustených militantmi Hamasu v zdravotnom stredisku Šeba v izraelskom meste Ramat Gan 28. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa armády prvých dvoch prepustených rukojemníkov už previezli v stredu večer do Egypta.

Chán Júnis 29. novembra (TASR) - Ozbrojené krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas odovzdalo v stredu Medzinárodnému výboru Červeného kríža (MVČK) v Pásme Gazy ďalšiu skupinu izraelských rukojemníkov, uviedol zdroj blízky Brigádam Izaddína Kasáma. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Hamas tak prepustil už šiestu skupinu izraelských rukojemníkov, odkedy sa v Gaze minulý piatok začalo dočasné prímerie. Izrael má v stredu prepustiť ďalších 30 palestínskych väzňov.

Prímerie má vypršať vo štvrtok ráno. Medzinárodní vyjednávači pracujú na jeho predĺžení o niekoľko dní, čo by umožnilo prepustenie ďalších rukojemníkov.

Ozbrojenci z Hamasu a ďalších palestínskych militantných skupín zajali počas rozsiahleho útoku na juh Izraela zo 7. októbra približne 240 rukojemníkov. Po najnovšom prepustení sa odhaduje, že ich v zajatí zostáva zhruba 150.

Dve rukojemníčky s ruským občianstvom, ktoré prepustil v stredu Hamas medzi prvými, prešli na územie Egypta cez hraničný priechod Rafah, pripomína AFP s odvolaním sa na tamojšie médiá.

Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua identifikoval rukojemníčky ako 50-ročnú Jelenu Trupanovovú a jej matku, 73-ročnú Irenu Tatiovú. Hamas ich Červenému krížu odovzdal "po úsilí zo strany ruského prezidenta (Vladimira Putina)", uviedlo militantné hnutie.