Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia zatýkala v súvislosti s násilím počas summitu G20

Na archívnej snímke nemeckí policajti kráčajú okolo horiacej barikády odporcov summitu krajín G20 v nemeckom Hamburgu v noci v piatok 7. júla 2017. Foto: TASR/AP

Demonštranti vtedy podpaľovali vozidlá a útočili na hliadkujúce autá. Škody dosiahli 1,75 milióna eur a miestne súdy v Hamburgu v súvislosti s nepokojmi potrestali 84 osôb.

Hamburg 18. septembra (TASR) - Polícia zatkla v utorok v Hamburgu 35-ročného muža podozrivého z podpaľačstva počas vlaňajšieho summitu G20, informovala agentúra DPA. Zadržaný bol v rámci celoeurópskeho pátrania po štyroch vandaloch zodpovedných za výtržnosti v meste.

Polícia v utorok skoro ráno vykonala razie v Hamburgu a v spolkových štátoch Šlezvicko-Holštajnsko a Severné Porýnie-Vestfálsko. Zverejnila fotografie podozrivých - troch mužov a jednej ženy - a požiadala o pomoc pri pátraní.

"Sú to hlavní podozriví z protestov počas G20," povedal Jan Hieber, šéf špeciálnej policajnej skupiny. Ich konanie počas demonštrácií nespadalo pod právo zhromažďovania sa. "Bol to zámerný úder s cieľom šíriť strach a teror."

Štvorica sa údajne 6. júla 2017 zúčastnila podpaľačstva na Elbchaussee, hlavnej dopravnej tepne v Hamburgu. Demonštranti podpaľovali vozidlá a útočili na hliadkujúce autá. Škody dosiahli 1,75 milióna eur a miestne súdy v Hamburgu v súvislosti s nepokojmi potrestali 84 osôb.

Summit krajín G20 v júli 2017 zatienilo násilie v uliciach, za ktoré nesú zodpovednosť najmä krajne ľavicoví extrémisti. Podľa polície pochádza väčšina páchateľov zo zahraničia. V máji sa podobné razie uskutočnili vo Francúzsku, v Španielsku, vo Švajčiarsku a v Taliansku.