Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Hasenie lesného požiaru v Brandenbursku komplikuje munícia z vojny

Policajná helikoptéra hasí lesný požiar južne od Berlína 24. júna 2019. Tento týždeň očakávajú nemeckí meteorológovia najhorúcejšie dni tohto roka. Foto: TASR/AP

Požiar, ktorý v oblasti severne od mesta Cottbus zasiahol viac než 100 hektárov pôdy, museli začať hasiť zo vzduchu.

Berlín 25. júna (TASR) - Hasičom, ktorí v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko zápasia s lesnými požiarmi, sťažujú v utorok prácu pozostatky nevybuchnutej munície z čias druhej svetovej vojny, píše agentúra DPA.

Požiar, ktorý v oblasti severne od mesta Cottbus zasiahol viac než 100 hektárov pôdy, museli začať hasiť zo vzduchu. Plamene totiž zachvátili aj areál bývalého vojenského výcvikového miesta, kde sa môžu nachádzať pozostatky nevybuchnutej munície z obdobia druhej svetovej vojny.

Spolková polícia potvrdila, že miestnym hasičom vyslala v utorok na pomoc pri hasení dva ďalšie vrtuľníky.

Brandenbursko, ktoré s lesnými požiarmi v letných mesiacoch zápasí často, medzičasom zvýšilo v utorok úroveň výstrahy pred požiarmi na piaty - najvyšší možný - stupeň.

Spojené štáty a Británia zhodili počas druhej svetovej vojny na území Európy okolo 2,7 milióna ton bômb. Podľa odhadov sa každoročne po Nemecku nájde 2000 ton munície. V dôsledku takýchto nálezov dochádza pravidelne k rozsiahlym evakuáciám civilného obyvateľstva.