Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Herečka Adele Haenelová odchádza od filmu pre sexuálne zneužívanie

Na archívnej snímke z 18. mája 2016 herečka Adele Haenelová. Foto: TASR/AP

Haenelová (34), dvojnásobná držiteľka najvyššieho francúzskeho filmového ocenenia Cézar, roky vystupuje proti sexuálnemu zneužívaniu vo filmovom priemysle.

Paríž 10. mája (TASR) - Francúzska herečka Adele Haenelová oznámila, že končí s filmovým herectvom pre "samoľúbosť" tohto odvetvia. TASR informáciu prevzala zo stredajšej správy tlačovej agentúry AFP.

Úloha vo filme "Portrét ženy v plameňoch" (2019) Haenelovej priniesla medzinárodné uznanie.

Haenelová (34), dvojnásobná držiteľka najvyššieho francúzskeho filmového ocenenia Cézar, roky vystupuje proti sexuálnemu zneužívaniu vo filmovom priemysle. V roku 2019 zverejnila opis sexuálneho útoku režiséra, s ktorým pracovala ako tínedžerka, a ktorý ju podľa jej slov "ovládal".

V roku 2020 hlučne odišla z udeľovania Cézarov na protest proti oceneniu poľsko-francúzskeho režiséra Romana Polanského, na ktorého v USA vydali zatykač pre sexuálne zneužitie maloletej.

Haenelová v liste pre utorkové vydanie kultúrneho týždenníka Telerama uviedla, že chce "odsúdiť všeobecnú samoľúbosť v našom odvetví voči sexuálnym násilníkom".

Herečka odmieta spôsob, "akým tento biznis spolupracuje s globálnym, smrtonosným, ekocídnym a rasistickým svetovým poriadkom" - kapitalizmom.

V narážke na protesty proti dôchodkovej reforme vo Francúzsku povedala, že "čakáme, či sa veľkopodnikatelia v kinematografii spoliehajú na políciu - rovnako ako sponzori luxusného priemyslu -, aby zabezpečili, že na filmovom festivale v Cannes, ktorý sa začne o týždeň, prebehne všetko v poriadku".

Haenelová tiež vyhlásila, že "konať tak, aby tento systém vyzeral žiadúco, je trestným činom". Pripomenula aj francúzskeho herca Gérarda Depardieua, obvineného zo znásilnenia, a Dominiqua Boutonnata, šéfa Národného filmového centra (CNC), ktorý je vyšetrovaný za sexuálne napadnutie. Dodala, že filmový priemysel "spojil svoje sily, aby im pomohol zachovať si tvár".