Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Hidvéghi: Nový migračný balík EÚ zhorší situáciu prisťahovalectva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európsky parlament (EP) v stredu hlasoval za reformu azylového systému Európskej únie.

Budapešť/Brusel 10. apríla (TASR) - Nový migračný balík Európskej únie ešte viac zhorší imigračnú situáciu, vyhlásil v stredu v Bruseli poslanec Európskeho parlamentu z maďarskej vládnej strany Fidesz Balázs Hidvéghi. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Hidvéghi na tlačovej konferencii po parlamentnej diskusii EÚ o novej migračnej a azylovej legislatíve upozornil, že balík rieši systém, v ktorom sa rozhoduje o tom, kto môže zostať na území Európskej únie po tom, čo už boli migranti vpustení na územie Únie.

Nový migračný balík EÚ tak ešte viac zhorší už aj tak vážnu imigračnú situáciu v Európe, čo prispeje k vytváraniu a ďalšiemu rastu migračných get, dodal Hidvéghi.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na fóre obyvateľov v juhomaďarskom meste Paks ešte pred schválením migračného paktu v Bruseli zdôraznil, že maďarská vláda bude aj naďalej právnou i fyzickou cestou brániť migrantom vo vstupe na svoje územie, nezávisle od toho, aký balík zákonov EP prijme.

"Naša krajina už deväť rokov chráni vonkajšiu hranicu EÚ a schengenský priestor pred nelegálnymi migrantmi, na čo Budapešť nielenže nedostáva podporu z Bruselu, ale stúpa aj tlak zo strany EÚ na maďarskú vládu, aby sa vzdala ochrany hraníc, teda aj ochrany maďarskej kultúry a identity," dodal Szijjártó.

Európsky parlament (EP) v stredu hlasoval za reformu azylového systému Európskej únie. Po rokoch diskusií a sporov tak poslanci schválili dohodnutý kompromis, ktorý výrazne sprísni súčasné predpisy týkajúce sa migrácie do EÚ.

Europoslanci schválili desať legislatívnych textov k reforme európskej migračnej a azylovej politiky dohodnutej s členskými štátmi EÚ vlani v decembri.

Nariadenie o riadení azylu a migrácie stanovuje, že krajinám EÚ, ktoré sú vystavené migračnému tlaku, pomôžu ostatné členské štáty buď premiestnením žiadateľov o azyl na svoje územie, finančnými príspevkami alebo prevádzkovou a technickou podporou. Zároveň sa aktualizujú dublinské pravidlá, teda kritériá stanovujúce, ktorý členský štát je zodpovedný za posudzovanie žiadostí o medzinárodnú ochranu.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)