Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Hillary Clintonová rokovala v Saudskej Arábii o Sýrii

Hillary Clintonová Foto: TASR/AP Photo/Hassene Dridi

USA sa snažia zjednotiť rozdrobené sýrske opozičné hnutie, presadzovať humanitárnu pomoc a nájsť spôsoby, ako ešte viac izolovať režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Rijád 30. marca (TASR) - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dnes pricestovala do Saudskej Arábie na rokovania o kríze v Sýrii.

Clintonová sa na rokovaniach s predstaviteľmi Saudskej Arábie vyslovila za vypracovanie jednotnej stratégie ohľadom krízy v Sýrii.

Návšteva Clintonovej v Saudskej Arábii sa koná pred stretnutím zástupcov 60 krajín združených v iniciatíve Priatelia sýrskeho ľudu, ktoré sa cez víkend uskutoční v tureckom Istanbule.

USA sa snažia zjednotiť rozdrobené sýrske opozičné hnutie, presadzovať humanitárnu pomoc a nájsť spôsoby, ako ešte viac izolovať režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Saudská Arábia spolu s Katarom vyzvali na priebojnejší prístup, vrátane ozbrojenia opozície a vytvorenia útočišťa vo vnútri Sýrie, z ktorého opozícia môže pôsobiť.

Zahraniční odporcovia sýrskeho prezidenta Bašára Asada majú problém definovať stratégiu ohľadom Sýrie, pričom mierový plán predložený osobitným vyslancom OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Kofim Annanom sa nedarí presadzovať.

Sýria akceptovala šesťbodový mierový plán, ktoré súčasťou je zavedenie prímeria, ale doteraz sa boje nezastavili. Opozícia podozrieva Asada, že nechce zastaviť zásahy ozbrojených zložiek a len hrá o čas.

Asad vo štvrtok uistil, že urobí všetko pre úspešnosť Annanovho plánu. Trval však na tom, aby sa opozícia najprv zaviazala, že zastaví násilie. Annan vyzval sýrsku vládu, aby najskôr zastavila útoky svojich jednotiek.