Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Prvý prezident EÚ Herman van Rompuy bude mať 70 rokov

Herman Van Rompuy,archívne foto Foto: TASR/AP Photo

Herman van Rompuy sa narodil 31. októbra 1947 v hlavnom meste Belgicka Bruseli, v jeho mestskej časti Etterbeek, v ktorej v súčasnosti sídlia aj niektoré inštitúcie EÚ.

Brusel 31. októbra (TASR) - Prvý predseda Európskej rady, bývalý belgický premiér, kresťanský politik, ale aj básnik Herman van Rompuy bude mať v utorok 31. októbra 70 rokov.

Za historický prvého predsedu Európskej rady - alebo neoficiálne za "prezidenta" Európskej únie (EÚ) - vtedajšieho belgického premiéra Hermana van Rompuya zvolili lídri EÚ na mimoriadnom summite v belgickom Bruseli 19. novembra 2009. Kresťanskodemokratický premiér Rompuy podal 25. novembra 2009 demisiu, ktorú v ten istý deň prijal belgický kráľ Albert II. Funkcie predsedu Európskej rady sa oficiálne ujal 1. decembra 2009. Na poste "prezidenta" EÚ ho vystriedal 1. decembra 2014 bývalý (16.11.2007 – 22.9.2014) poľský premiér Donald Tusk.

Herman van Rompuy sa narodil 31. októbra 1947 v hlavnom meste Belgicka Bruseli, v jeho mestskej časti Etterbeek, v ktorej v súčasnosti sídlia aj niektoré inštitúcie EÚ. Absolvent Katolíckej univerzity v belgickom meste Leuven, na ktorej vyštudoval aplikovanú ekonómiu a filozofiu, začal v roku 1972 pracovať v Národnej banke Belgicka. Kariéru politika začal ani nie 30-ročný. Jeho politický život je výlučne spojený s Kresťanskodemokratickou a flámskou stranou (CD&V, predtým Flámska Kresťansko-sociálna strana, CVP).

V rokoch 1993-99 pôsobil Rompuy v belgickej vláde ako minister pre rozpočet. Napriek povesti umierneného politika sa mu podarilo aj vďaka prísnym reštrikčným opatrenia výrazne znížiť belgický dlh. Po pôsobení vo vláde bol poslancom a od júna 2007 aj predsedom dolnej komory belgického parlamentu.

Na čelo belgickej vlády sa kresťanský demokrat Herman van Rompuy postavil 30. decembra 2008. Počas takmer ročného pôsobenia v pozícii premiéra sa osvedčil ako dobrý diplomat pri riešení flámsko-valónskeho konfliktu, ako aj pri zmierňovaní dopadov vtedajšej hospodárskej krízy.

Lídri EÚ na mimoriadnom bruselskom summite 19. novembra 2009 rozhodli, že prvým stálym predsedom Európskej rady sa stane vtedajší úradujúci belgický premiér Herman van Rompuy. Funkcia predsedu Európskej rady - respektíve "prezidenta" EÚ - sa zaviedla na základe Lisabonskej zmluvy. Predseda nesmie počas svojho funkčného obdobia vykonávať žiadnu vnútroštátnu funkciu. Úlohou predsedu je pripraviť a viesť zasadnutia Európskej rady, podporovať snahy o konsenzus, predkladať správy Európskemu parlamentu po každom zasadnutí a zastupovať EÚ na medzinárodných summitoch.

Na snímke z roku 2013 vpravo prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou a vľavo predseda Európskej rady Herman van Rompuy.
Foto: TASR/Martin Baumann



Funkcie predsedu Európskej rady sa Rompuy oficiálne ujal 1. decembra 2009. Na tomto poste pôsobil dve volebné obdobia do 1. decembra 2014, keď ho nahradil bývalý (16.11.2007 – 22.9.2014) poľský premiér a predseda poľskej Občianskej platformy Donald Tusk, ktorý post "prezidenta" EÚ obhájil aj 9. marca 2017.

Štvornásobný otec, rímsky katolík, bývalý belgický premiér a "prezident" EÚ Herman van Rompuy okrem flámštiny ovláda, samozrejme, francúzštinu, ale aj angličtinu. Je autorom šiestich kníh z oblasti ekonomických a politických vied. Známy je aj ako básnik, ktorý sa poeticky vyjadruje prostredníctvom básnického žánru známeho ako haiku.