Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Hlavné mesto Montevideo oslavuje sporné 300. výročie svojho založenia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Na podporu dátumu založenia mesta v roku 1726 poslanec Felipe Schipani pripomína, že 200. výročie založenia mesta sa oslavovalo v roku 1926 a 250. výročie v roku 1976.

Montevideo 20. januára (TASR) - Uruguajské hlavné mesto Montevideo oslavuje svoje 300. narodeniny, ktoré sa začnú počas tohto víkendu hudobným koncertom, aj keď skutočný dátum založenia mesta sa stal predmetom politických sporov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Pre ľavicové vedenie mesta, v ktorom žije polovica z 3,4 milióna obyvateľov Uruguaja, však niet pochýb o tom, že Montevideo bolo oficiálne založené 20. januára 1724.

V tento deň sa výprava španielskych osadníkov vydala na lodi z Buenos Aires, aby bránila východný breh vtedajšieho španielskeho Guvernérstva Río de la Plata, ktorý bol ohrozený portugalskými nájazdmi. Túto skupinu viedol vojak a správca Bruno Mauricio de Zabala, ktorého jazdecká socha na koni dnes zdobí malé námestie v Montevideu pomenované po ňom.

"Dôkazy o začiatku procesu osídľovania v roku 1724 sú nepopierateľné," tvrdí mestská rada Montevidea.

Niektorí členovia stredopravicovej vládnej koalície však tvrdia, že 300. výročie bude až 24. decembra 2026. V ten deň bolo podľa nich mesto oficiálne vyhlásené za San Felipe de Montevideo na počesť španielskeho kráľa Filipa V.

Na podporu dátumu založenia mesta v roku 1726 poslanec Felipe Schipani pripomína, že 200. výročie založenia mesta sa oslavovalo v roku 1926 a 250. výročie v roku 1976.

Starostka Montevidea Carolina Cosseová z ľavicového Širokého frontu (FA) vyhlásila, že sa v októbrových všeobecných voľbách bude uchádzať o prezidentský úrad. Kritici ju obviňujú, že využíva oslavy trojstého výročia ako platformu pre svoju kampaň.

Historici poukazujú na to, že Montevideo bolo osídlené v rokoch 1724-1730 a presný dátum založenia nie je možné určiť.