Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Hnutie Hizballáh sa prihlásilo k zodpovednosti za útoky na Izrael

Priaznivci Hizballáhu mávajú palestínskymi vlajkami počas zhromaždenia oslavujúceho útoky, ktoré militantné hnutie Hamas vykonalo proti Izraelu na južnom bejrútskom predmestí Dahiyeh v Libanone, sobota 7. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Hizballáh podľa svojich vyjadrení útokmi cielil na izraelské pozície v oblasti tzv. fariem Šibáa.

Tel Aviv 8. októbra (TASR) - Libanonské hnutie Hizballáh sa v nedeľu prihlásilo k zodpovednosti za útoky na izraelské pozície v oblasti neďaleko hraníc s Libanonom. TASR správu prevzala z agentúr AP, DPA a webovej stránky denníka The Guardian.



Hizballáh podľa svojich vyjadrení útokmi cielil na izraelské pozície v oblasti tzv. fariem Šibáa. Tie sa nachádzajú na území medzi Libanonom, Sýriou a Izraelom. Izrael ich okupuje od roku 1967, spolu s Golanskými výšinami. Táto oblasť je už desaťročia predmetom sporu medzi izraelskými silami a Hizballáhom, píše The Guardian.

Šiitská politická a vojenská organizácia (Hizballáh) uviedla, že z územia Libanonu vypálila rakety a delostrelecké granáty. Izraelská armáda v nedeľu ráno v reakcii na tieto útoky podnikla útoky dronmi na pozície Hizballáhu v spornej oblasti Golanských výšin.