Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Rodina miliardárov splatí dlhy 1000 rotterdamských domácností v núdzi

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Rodina Van der Vormovcov zbohatla na lodnej doprave a impériu výletných lodí Holland America Line a jej majetok sa odhaduje na deväť miliárd eur.

Brusel/Amsterdam 6. mája (TASR) - Jedna z najbohatších rodín v Holandsku chce každý rok prostredníctvom siete charitatívnych organizácií splácať dlhy 1000 rotterdamským rodín, ktoré sa ocitli v núdzi. Na správu informačného portálu DutchNews.nl a denníka Algemeen Dagblad upozornil spravodajca TASR.

Rodina Van der Vormovcov zbohatla na lodnej doprave a impériu výletných lodí Holland America Line a jej majetok sa odhaduje na deväť miliárd eur. Denník Algemeen Dagblad spresnil, že rodina financuje viacero filantropických organizácií a prostredníctvom nich použije najmenej osem miliónov eur na splatenie dlhov domácností v núdzi.

Rodinná nadácia Nieuw Vaarwater sa bude zaoberať splácaním dlhov spoločností, zatiaľ čo druhá (Fonds de Loods) splatí jednorazovo dlhy domácnosti. Rodiny, ktoré dostanú takúto pomoc, nebudú musieť nič splácať.

Program finančnej pomoci je otvorený pre rodiny s aspoň jedným dieťaťom, ktoré sa zadlžili vinou nečakaných udalostí. Napríklad ak niekto z rodiny prišiel o prácu po znižovaní počtu zamestnancov alebo po úmrtí člena rodiny. V Rotterdame je podľa odhadov okolo 15.000 rodín s "problematickou zadlženosťou".

Rodina Van der Vormovcov už na pomoc rodinám s nízkymi príjmami dala k dispozícii 15 miliónov eur, aby mohli zaplatiť účty za energie a milióny eur darovala na kultúrne a sociálne projekty v Rotterdame.

"Naším poslaním je posilniť spoločnosť. Dúfame, že to pomôže ľuďom vrátiť ich život do starých koľají. Môžeme donekonečna rozprávať o tom, prečo ľudia narobia dlhy, ale faktom je, že ich deti trpia," uviedol pre Algemeen Dagblad riaditeľ nadácie Nieuw Vaarwater Bas Woudstra.

Mestská rada uviedla, že mesto nedokáže vyriešiť problémy zadlžených rodín. Na projekte Van der Vormovcov sa priamo nezúčastní, nasmeruje však správnym smerom zadlžené rodiny.

Podobný projekt bol spustený v apríli tohto roku v meste Arnhem, kde sa mestská rada snaží vymazať dlhy 40 až 60 rodinám z najchudobnejšej štvrti mesta. Ide o dvojročný program, ktorého cieľom je "prelomiť toxickú špirálu chudoby".





(spravodajca TASR Jaromír Novak)