Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Holandsko sa zaviazalo zvýšiť výdavky na obranu, nakúpi moderné F-35

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kostrou nového plánu výdavkov má byť nákup dodatočných stíhacích lietadiel F-35 Lightning II k už objednaným kusom s cieľom zvýšiť palebnú silu na zemi aj na mori.

Amsterdam 14. decembra (TASR) - S cieľom nakúpiť nové stíhacie lietadlá, ako aj posilniť špeciálne jednotky a spôsobilosti v sfére kybernetickej vojny sa Holandsko v piatok zaviazalo zvyšovať svoje výdavky na obranu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dodatočné investície do našej obrany sú nevyhnutné vzhľadom na to, že bezpečnostné prostredie, ktoré nás obklopuje, sa stalo nestabilnejším," uviedli predstavitelia holandského ministerstva obrany.

Šéfka holandského rezortu obrany Anna Bijleveldová v tomto kontexte uviedla, že plán zvýšenia výdavkov na obranu dokazuje vážnosť, s akou vláda pristupuje "k súčasným hrozbám". Ďalej dodala, že "Holandsko musí podniknúť kroky na to, aby ukázalo, že naďalej ostáva dôveryhodným partnerom".

Kostrou nového plánu výdavkov má byť nákup dodatočných stíhacích lietadiel F-35 Lightning II k už objednaným kusom s cieľom "zvýšiť palebnú silu na zemi aj na mori".

Lockheed Martin F-35 Lightning II sú jednomotorové, viacúčelové stíhacie lietadlá piatej generácie s technológiou stealth. Určené sú na vykonávanie pozemných útokov, prieskumu a vzdušných obranných misií.