Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Hongkongskí politici skladali sľub Číne, stovky z nich sa vzdali úradu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V komunálnych voľbách v Hongkongu v novembri 2019 zvíťazili prodemokratické strany a porazili provládnych kandidátov.

Hongkong 10. septembra (TASR) – Desiatky miestnych politikov v Hongkongu v piatok zložili novú prísahu Číne. Stovky z nich sa však vzdali úradu, aby vyjadrili nesúhlas s postupom úradov, ktoré sa Hongkong snažia zbaviť „nevlasteneckých" prvkov. Informovala o tom agentúra AFP.

Prísahu malo v piatok zložiť okrem iných 25 členov zastupiteľstiev, zúčastnilo sa ich však len 24. Peter Choi, ktorý sa nezúčastnil, na sociálnej sieti napísal, že „nemôže sľúbiť vernosť režimu, ktorý si neváži ľudí". Choi bol okamžite zbavený kresla, píše AFP.

Podobnú prísahu skladali aj zástupcovia v ďalších sektoroch vrátane štátnych zamestnancov, vládnych úradníkov a zákonodarcov. V najbližších týždňoch by takýto sľub malo zložiť ešte približne 180 osôb. Tí, ktorí odmietnu, prídu o svoje kreslá.

V komunálnych voľbách v Hongkongu v novembri 2019 zvíťazili prodemokratické strany a porazili provládnych kandidátov. AFP pripomína, že 260 z celkového počtu 452 zvolených zástupcov v obvodných radách už odstúpilo.

Čína od volieb v roku 2019 uskutočňuje zásahy proti hnutiu odporu a Peking v marci tohto roka schválil radikálnu zmenu volebných zákonov v Hongkongu. Jej súčasťou je zníženie počtu priamo volených kresiel v hongkonskej zákonodarnej rade a Peking navyše získa i kontrolu nad výberom väčšiny kandidátov, pričom niektorých môže z procesu výberu i vylúčiť.

Hongkong je rozdelený na 18 správnych obvodov. Obyvatelia Hongkongu si priamo volia členov zastupiteľstiev v týchto obvodoch, ktorí majú na starosti záležitosti ako zber odpadu či autobusové linky, vysvetľuje AFP.