Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Protestujúci v Hongkongu sa čiastočne stiahnu

Študenti počas protestu v Hongkongu Foto: TASR/AP

Čiastočne uvoľňujú blokádu obchodnej štvrte Mongkok a presunú sa k demonštrantom vo vládnej štvrti Admiralty.

Hongkong 5. októbra (TASR) - Predstavitelia prodemokratického hnutia v Hongkongu dnes pred uplynutím ultimáta na ukončenie svojich protestov oznámili, že čiastočne uvoľňujú blokádu obchodnej štvrte Mongkok a presunú sa k demonštrantom vo vládnej štvrti Admiralty. Tam opäť uvoľnia hlavnú cestu pred sídlom vlády. Protesty však pokračujú, oznámila Occupy Central (Obsaďte Centrum), jedna zo skupín organizujúca demonštrácie.

Hongkonský premiér Liang Čen-jing v sobotu večer vyzval demonštrantov, aby do pondelka odišli z ulíc. V televíznom príhovore pohrozil, že je odhodlaný "prijať všetky opatrenia potrebné na obnovenie spoločenského poriadku". Podľa neho je potrebné "zaistiť bezpečnosť úradov a obnoviť funkčnosť" Hongkongu. Zároveň varoval, že situácia sa môže vymknúť spod kontroly, čo by malo "vážne dôsledky pre verejnú bezpečnosť a sociálny poriadok".

Stúpenci demokratického hnutia požadujú zmeny volebnej reformy prijatej vládou v Pekingu. Podľa nej sa majú v roku 2017 v Hongkongu prvýkrát uskutočniť voľby šéfa administratívy, avšak voliči budú mať na výber iba z kandidátov preverených osobitným výborom čínskeho parlamentu. Demonštranti preto od minulého piatka blokujú časť mesta a dali Liang Čen-jingovi ultimátum, aby do štvrtkovej polnoci odstúpil. Ten to však odmietol.

V bývalej britskej kolónii Hongkong platí od jej návratu pod správu Číny v roku 1997 princíp "jedna krajina - dva systémy", zaručujúci vysokú mieru autonómie a slobôd, volieb sa to však netýka.

Niekoľko šarvátok

Prodemokratickí demonštranti v luxusnej nákupnej štvrti Mongkok v Hongkongu
Foto: TASR/AP
Po pomerne pokojnej noci došlo dnes v Hongkongu k niekoľkým potýčkam medzi prodemokratickými aktivistami, okupujúcimi centrum mesta a ich odporcami, ktorí podporujú vládu v Pekingu.

K niekoľkým incidentom došlo v luxusnej nákupnej štvrti Mongkok, kde miestnym obyvateľom podľa agentúry DPA začína dochádzať trpezlivosť, pretože demonštranti v tejto časti mesta už vyše týždňa blokujú dôležité komunikácie.

"Myslím, že 90 percent potýčok vyvolávajú provládne sily. Dnes je to určite horšie," povedal v Mongkoku prodemokratický poslanec Albert Čchan.

Hongkonský premiér Liang Čen-jing v sobotu demonštrantov varoval, že blokáda vládnych budov a ulíc sa do pondelka musí skončiť, v opačnom prípade vláda použije na obnovenie poriadku všetky dostupné prostriedky.

Hongkonský premiér Liang Čen-jing v sobotu demonštrantov varoval, že blokáda vládnych budov a ulíc sa do pondelka musí skončiť, v opačnom prípade vláda použije na obnovenie poriadku všetky dostupné prostriedky.