Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

HSBC zaplatí 300 mil. eur za ukončenie vyšetrovania daňových únikov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Banka ako prvá tak využije nový systém vo Francúzsku, na základe ktorého spoločnosti podozrivé z korupcie alebo zatajovania daňových podvodov môžu zaplatiť pokutu a vyhnúť sa tak súdnemu konaniu.

Bern 15. novembra (TASR) - Britská banka HSBC sa vo Francúzsku dohodla na zaplatení 300 miliónov eur s cieľom urovnať vyšetrovanie daňových únikov zo strany francúzskych občanov. Pomáhať im mala práve HSBC, konkrétne jej divízia vo Švajčiarsku.

Švajčiarsku divíziu HSBC Private Bank obvinili minulý rok vo Francúzsku z toho, že napomáhala francúzskym občanom pri daňových únikoch. Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu mala divízia Francúzom pomôcť utajiť pred daňovými úradmi minimálne 1,67 miliardy eur.

Dohoda o zaplatení 300 miliónov eur ďalšie vyšetrovanie ukončí. Banka ako prvá tak využije nový systém vo Francúzsku, na základe ktorého sa spoločnosti podozrivé z korupcie alebo zatajovania daňových podvodov môžu dohodnúť na zaplatení pokuty a vyhnúť sa tak súdnemu konaniu. Firma nemusí ani priznať vinu.

HSBC dohodu potvrdila, pričom dodala, že vyšetrovanie bolo ukončené. Dohodu o urovnaní potvrdila aj prokuratúra. Podobná kauza sa týka aj švajčiarskej banky UBS, ktorá ale s dohodou v tomto duchu nesúhlasila a v súčasnosti čelí súdnemu konaniu.