Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO LIVE: Hurikán Irma pustoší v plnej sile. Trump bije na poplach

Rozbúrané more začína klesať na pobreží v meste Nassau počas presúvania hurikánu Irma cez Bahamy na Kubu 8. septembra 2017. Okrem Kuby hurikán Irma zasiahol aj Bahamské ostrovy, kde tamojšia vláda nariadila leteckú evakuáciu asi 1200 obyvateľov južnejších ostrovov do hlavného mesta Nassau. Foto: TASR/ AP

Kubánske pobrežné mestá čelili vysokému príboju, ktorý vyvracal stromy, stĺpy elektrického vedenia a roznášal úlomky po uliciach. Cesty boli zablokované.

Havana 10. septembra (TASR/Teraz.sk) - Hurikán Irma zasiahol Kubu prudkým vetrom a vytrvalými zrážkami, zatiaľ čo ďalší hurikán Jose ohrozoval iné, už predtým ťažko skúšané ostrovy v Karibiku. Informuje o tom agentúra AP.

Kubánske pobrežné mestá čelili vysokému príboju, ktorý vyvracal stromy, stĺpy elektrického vedenia a roznášal úlomky po uliciach. Cesty boli zablokované, podľa svedkov došlo okom hurikánu k zničeniu budovy jedného múzea.

Anette Davisová bozkáva svojho syna v dočasnom príbytku po evakuácii pred hurikánom Irma 9. septembra 2017 v Miami. Irma v noci nadnes nakrátko dosiahla najvyšší piaty stupeň, ale teraz ho sprevádza vietor s rýchlosťou 249 kilometrov za hodinu a smeruje takmer 20-kilometrovou rýchlosťou na severozápad. Juh Floridy by mala dosiahnuť v nedeľu ráno miestneho času. Úrady tohto amerického štátu nariadili evakuáciu približne 5,6 milióna ľudí. Ide o štvrtinu populácie Floridy, takže je to jedna z najväčších evakuácií v dejinách krajiny.  
Foto: TASR/ AP


Mnohé z obetí hurikánu sa pokúsili utiecť zo svojich ostrovov na trajektoch alebo rybárskych člnoch. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) dnes znížilo varovanie pre Barbudu a Anguillu. Riziko opadlo aj pre Antiguu.

Hurikán Jose sa vyhol karibským ostrovom Sv. Bartolomej a Sv. Martin



Obyvatelia karibských ostrovov Svätý Bartolomej a Svätý Martin, ktoré sa spamätávajú z ničivého hurikánu Irma, pocítili dnes úľavu po tom, ako sa nepotvrdili obavy z ďalšieho úderu v podobe hurikánu Jose.

Agentúra DPA uviedla, že stred cyklóny nakoniec túto oblasť počas uplynulej noci (miestneho času) obišiel po trase ležiacej severnejšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Pre Svätý Bartolomej a severnú časť Svätého Martina, ktoré sú zámorskými územiami Francúzka, predtým platil najvyšší stupeň meteorologickej výstrahy.

Tzv. oko hurikánu Jose sa v čase odvolania tejto výstrahy nachádzalo 125 kilometrov severne od Svätého Martina. Podľa francúzskej meteorologickej služby sa tak prejavy búrky na uvedených ostrovoch obmedzili na vietor s rýchlosťou 60 kilometrov za hodinu a morský príboj s vlnami do výšky troch metrov.

Úrady v severnej časti Svätého Martina vyhlásili v sobotu zákaz nočného vychádzania s cieľom minimalizovať riziká pre obyvateľov a ich majetok po tom, ako danú oblasť zasiahol pred niekoľkými dňami hurikán Irma. Ostrov rozdelený na francúzsku a holandskú časť utrpel veľké materiálne škody, pričom sa objavili aj správy o rabovaní.

Francúzska vláda vyhlásila Svätý Martin, ako aj susedný Svätý Bartolomej za územia postihnuté katastrofou a vyslala na tieto ostrovy policajné posily. V súvislosti s hurikánom Irma hlásili z francúzskych zámorských území celkove najmenej deväť obetí na životoch.



Ošetrovateľka vedie geparda Kodu do bezpečnejšieho príbytku v zoologickej záhrade pred blížiacim sa hurikánom Irma 9. septembra 2017 v Miami.  Irma v noci nadnes nakrátko dosiahla najvyšší piaty stupeň, ale teraz ho sprevádza vietor s rýchlosťou 249 kilometrov za hodinu a smeruje takmer 20-kilometrovou rýchlosťou na severozápad. Juh Floridy by mala dosiahnuť v nedeľu ráno miestneho času. Úrady tohto amerického štátu nariadili evakuáciu približne 5,6 milióna ľudí. Ide o štvrtinu populácie Floridy, takže je to jedna z najväčších evakuácií v dejinách krajiny.
Foto: TASR/ AP


V polovici dňa sa Irma nachádzala 100 kilometrov východne od mesta Varadero na severnom pobreží Kuby, rýchlosť vetra dosahovala 205 km/h. Jose bol 155 kilometrov severovýchodne od Záveterných ostrovov, mal rýchlosť 230 km/h.


SLEDUJTE HURIKÁN IRMA LIVE


Trump vyzval ľudí, aby hurikánu Irma ustúpili z cesty



Mohutný hurikán Irma udrel dnes ráno miestneho času na americký štát Florida. Severná stena oka hurikánu, v ktorej je najväčšia rýchlosť prúdenia vzduchu, zasiahla južné časti súostrovia Florida Keys.

Irma ako hurikán štvrtej kategórie vyčíňa v tejto oblasti sprevádzaný vetrom s rýchlosťou 215 kilometrov za hodinu a podľa Národného centra pre hurikány (NHC) zostane rovnako silný pri prechode celým súostrovím až k pobrežiu Floridy.

Už predtým zasiahol súostrovie Florida Keys a južné pobrežie štátu silnými vetrami a dažďom okraj hurikánu. Viac ako 430.000 domácností a prevádzok zostalo bez dodávok elektrickej energie a podľa niektorých expertov výpadky elektriny postihnú milióny ľudí - v niektorých oblastiach aj na dlhšiu dobu.

Národné centrum pre hurikány (NHC) v Miami oznámilo, že hurikán nesmeruje priamo na Tampu alebo Miami, ale zrejme na mesto St. Petersburg, ktoré nezažilo takýto zásah veľkého hurikánu už takmer sto rokov.

Americký prezident Donald Trump v sobotu vyzval ľudí žijúcich v oblasti predpokladanej trasy hurikánu Irma, aby živlu "ustúpili z cesty" a nerobili si starosti o svoj majetok.

Irma je "búrka s obrovskou ničivou silou a žiadam každého v oblasti trasy búrky, aby sa riadil všetkými pokynmi a ustúpil hurikánu z cesty", vyhlásil Trump.

Majetok sa na rozdiel od ľudských životov dá nahradiť, uviedol Trump v prezidentskom sídle Camp David v štáte Marylande, pričom zdôraznil, že bezpečnosť ľudí je prvoradá.

Starší ľudia a ľudia so zdravotným postihnutím čakajú na autobusovú dopravu spolu s miestnymi obyvateľmi počas evakuácie pred hurikánom Irma 9. septembra 2017 v Savannah.
Foto: TASR/ AP


Americký prezident okrem toho vyhlásil, že krajina smúti za obeťami hurikánu, ktorý v uplynulých dňoch zdevastoval viacero karibských ostrovov. Južné pobrežie Floridy by Irma mala zasiahnuť v nedeľu ráno miestneho času.

Podľa prezidenta sú Spojené štáty maximálne pripravené na búrku takých mohutných rozmerov, aké vykazuje Irma.

Na snímke ľudia so svojimi psími miláčikmi počas evakuácie pred hurikánom Irma 9. septembra 2017 v Boyntom Beach.
Foto: TASR/ AP



V súčasnosti Irmu sprevádza vietor s rýchlosťou 210 kilometrov za hodinu a stred hurikánu by mal zasiahnuť Floridu dnes ráno miestneho času. Úrady nariadili evakuáciu približne 6,5 milióna ľudí, čo je jedna z najväčších evakuácií v dejinách krajiny.


Hurikán Irma pripravil o dodávky elektriny vyše milióna odberateľov



Viac ako milión odberateľov elektriny na Floride pocítilo výpadky v dodávkach spôsobené silným hurikánom Irma, ktorý zasiahol dnes južnú časť tohto amerického štátu. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na vyjadrenia predstaviteľov energetického podniku Florida Power & Light Company.

Na celom území Floridy bolo podľa nich dnes ráno miestneho času bez elektriny takmer 1,1 milióna odberateľov. Prevažná časť tohto počtu pripadala na južný okres Miami-Dade, zatiaľ čo zvyšné výpadky boli hlásené z okresov Broward a Palm Beach.

Vlny bičujú pobrežie v Biscayne Bay počas príchodu hurikánu Irma 10. septembra 2017 v Miami. Mohutný hurikán Irma udrel dnes ráno miestneho času na americký štát Florida. Severná stena oka hurikánu, v ktorej je najväčšia rýchlosť prúdenia vzduchu, zasiahla južné časti súostrovia Florida Keys.
Foto: TASR/ AP


Výstrahu pred tropickou búrkou vydali prvýkrát aj pre Atlantu



Americkí meteorológovia vydali v súvislosti s hurikánom Irma výstrahu pred tropickou búrkou aj pre metropolitnú oblasť Atlanty, hlavného mesta štátu Georgia, čo predstavuje prvý takýto prípad v dejinách. Agentúra AP o tom dnes informovala s odvolaním sa na vyjadrenie pobočky Národnej meteorologickej služby v georgijskom Peachtree City.

Uvedená výstraha znamená, že poveternostné podmienky zodpovedajúce tropickej búrke sa očakávajú v priebehu najbližších 36 hodín. Najvyššia ustálená rýchlosť vetra by mala dosiahnuť najviac 64 kilometrov za hodinu, respektíve 88 kilometrov za hodinu pri nárazoch.

Podľa meteorologickej služby hrozí v Atlante poškodenie ľahších stavieb, ako sú rôzne prístrešky, či mobilných domov bez ukotvenia. Obyvatelia by mali rátať aj s neprejazdnými cestami v dôsledku zanesenia troskami a výpadkami v dodávkach elektriny.

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) v Miami momentálne zaraďuje hurikán Irma do tretej najvyššej z piatich kategórií podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice. Najvyššia ustálená rýchlosť vetra dosahuje 195 kilometrov za hodinu.