Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Iberia chce zakázať štrajk pilotov súdnou cestou

Foto: TASR/AP

Chce si tak otvoriť cestu k uplatneniu odškodného od odborovej organizácie Sepla.Tá vyzvala na štrajky, ktoré by sa mali konať každý pondelok a piatok v období od Veľkonočného pondelka až do 20. júla.

Madrid 2. apríla (TASR) - Španielska letecká spoločnosť Iberia napadla dnes na Národnom súdnom dvore v Madride plánované štrajky pilotov, ktoré by výrazne narušili leteckú dopravu počas Veľkonočných sviatkov i ďalších mesiacoch až do júla.

Iberia požaduje, aby boli avizované protestné akcie naplánované v období od Veľkonočného pondelka 9. apríla až do 20. júla vyhlásené za ilegálne. Súčasne žiada, aby aj štrajky pilotov v uplynulých mesiacoch boli dodatočne vyhlásené za nezákonné.

Španielska letecká spoločnosťou si touto iniciatívou chce otvoriť cestu k uplatneniu odškodného od odborovej organizácie Sepla. Straty, ktoré protestné akcie spôsobujú spoločnosti, predstavujú podľa jej informácií tri milióny eur/denne.

Odborová organizácia Sepla vyzvala v utorok 27. marca na štrajky, ktoré by sa mali konať každý pondelok a piatok v období od Veľkonočného pondelka až do 20. júla, teda celkove 30 dní.

Odborári protestujú proti založeniu nízkonákladových aerolínií Iberia Express, ktoré začali fungovať 25. marca považujúc to za porušenie platných kolektívnych zmlúv.

Piloti Iberie štrajkujú už od decembra 2011 a štrajky zatiaľ trvali 12 dní. Aerolínie museli vždy zrušiť asi tretinu plánovaných letov.