Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Index.hu: Adeptov na post prezidenta testuje Fidesz v prieskume

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Výsledky prieskumu realizovanom na vzorke niekoľkých tisíc respondentov majú byť k dispozícii do polovice budúceho týždňa

Budapešť 14. februára (TASR) - V pondelok popoludní sa v Maďarsku začal z poverenia nadácie blízkej vláde veľký prieskum verejnej mienky, ktorý by mal zistiť popularitu kandidátov na post nového prezidenta. S odvolaním sa na stredajšiu správu servera index.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Výsledky prieskumu realizovanom na vzorke niekoľkých tisíc respondentov majú byť k dispozícii do polovice budúceho týždňa, takže o kandidátovi na post hlavy štátu môže rozhodnúť vládna strana Fidesz už na rokovaní parlamentnej frakcie svojich poslancov 21. februára.

Server pripomína, že dva dni pred sobotňajšou rezignáciou Katalin Novákovej z postu prezidenta bol spustený telefonický prieskum na zistenie indexu známosti a obľúbenosti potenciálnych prezidentských kandidátov. Anketa sa týkala ministra obrany Kristófa Szalay-Bobrovniczkého, bývalého eurokomisára Tibora Navracsicsa, ktorý je v súčasnosti zodpovedný za rezort verejnej správy a regionálneho rozvoja, a zisťovali aj popularitu rektora Semmelweisovej univerzity Bélu Merkelyho.

V pondelok spustenom prieskume tento zoznam osobností rozšírili o meno 81-ročného profesora Miklósa Marótha, orientalistu, ktorý mal výrazný vplyv na premiéra Viktora Orbána v otázke presadzovania politiky otvárania sa Východu.

Nováková minulú sobotu (10.2.) oznámila, že sa vzdáva postu hlavy štátu. Stalo sa tak po tom, čo prezidentka vlani v apríli rozhodla o udelení amnestie bývalému zástupcovi riaditeľa detského domova v Bicske Endremu K., odsúdenému za krytie svojho nadriadeného. Nováková v sobotu vyhlásila, že tak urobila v presvedčení, že odsúdený nezneužíval tamojšie deti a dodala, že urobila chybu. Riaditeľ v domove sexuálne zneužíval deti a mladistvých, pričom však Endre K. nielenže vedel, že riaditeľ ústavu obťažoval niekoľko detí, ale v mene jedného z nich napísal aj krivú výpoveď, napísal server 24.hu.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)