Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

India plánuje vyhostiť polovicu pakistanského veľvyslanectva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Napätie medzi Pakistanom a Indiou sa začalo stupňovať, keď India vlani v auguste odobrala regiónu Džammú a Kašmír špeciálny štatút a zaviedla tam bezpečnostné opatrenia.

Naí Dillí 23. júna (TASR) - India v utorok oznámila, že má v úmysle vyhostiť polovicu zamestnancov pakistanskej diplomatickej misie v hlavnom meste Naí Dillí za údajnú špionáž. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na indické ministerstvo zahraničných vecí.

"(Zamestnanci) sa zapojili do špionáže a udržiavali vzťahy s teroristickými organizáciami," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

India zníži počet zamestnancov na svojom vlastnom veľvyslanectve v pakistanskom hlavnom meste Islamabad o rovnaké množstvo.

Obvinenia zo špionáže a vzájomné vyhostenie diplomatov sú medzi Indiou a Pakistanom bežné.

India už koncom mája vyhostila z krajiny dvoch členov pakistanskej diplomatickej misie v Naí Dillí za údajné "špionážne aktivity". Islamabad tieto obvinenia označil za "neopodstatnené".

Pakistanská armáda vzápätí oznámila, že pri pokuse preniknúť do vzdušného priestoru Pakistanu zostrelila najmenej dva indické špionážne drony.

Ani jedna krajina nemá stáleho veľvyslanca a za uplynulý mesiac obe krajiny obvinili druhú stranu "z nezákonného zadržiavania a mučenia diplomatov".

India a Pakistan viedli medzi sebou od získania nezávislosti od Británie v roku 1947 tri vojny vrátane dvoch o sporné pohraničné územie Kašmíru.

Historické územie Kašmíru je rozdelené prevažne medzi tieto dve krajiny, pričom oba štáty si robia nároky na celý himalájsky región.

Napätie medzi Pakistanom a Indiou sa začalo stupňovať, keď India vlani v auguste odobrala regiónu Džammú a Kašmír špeciálny štatút a zaviedla tam bezpečnostné opatrenia.

V tomto regióne, ktorý je obývaný prevažne moslimami, prebieha ozbrojené povstanie proti indickej vláde už od roku 1989. Boje si odvtedy vyžiadali desiatky tisíc obetí prevažne z radov civilistov. V Kašmíre je v nasadení viac než 500.000 indických vojakov.