Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

India vyhostila kanadského diplomata po podobnom kroku Ottawy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Rozhodnutie o vyhostení odráža znepokojenie nad zasahovaním kanadských diplomatov do vnútorných záležitostí Indie a ich účasť na protiindických činnostiach, uviedlo indické ministerstvo diplomacie.

Naí Dillí 19. septembra (TASR) - India v utorok prikázala vysokopostavenému kanadskému diplomatovi, aby opustil krajinu. Ottawa niekoľko hodín predtým vyhostila indického diplomata pre možnú účasť indickej vlády na vražde sikhského aktivistu v Kanade. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rozhodnutie o vyhostení odráža znepokojenie nad zasahovaním kanadských diplomatov do vnútorných záležitostí Indie a ich účasť na protiindických činnostiach, uviedlo indické ministerstvo zahraničných vecí.

Kanadský premiér Justin Trudeau v pondelok na mimoriadnej schôdzi parlamentu povedal, že Ottawa má od tajných služieb dôveryhodné dôkazy o zapojení sa indických agentov na zabití Hardeepa Singha Nijjara. Sikhský aktivista a kanadský občan bol zavraždený 18. júna pred sikhským chrámom v meste Surrey v provincii Britská Kolumbia.

Kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová oznámila, že vláda v tejto veci podnikla okamžité kroky a vyhostila vysokopostaveného indického diplomata, šéfa indickej spravodajskej služby v Kanade.

Indické ministerstvo zahraničných vecí v utorok kanadské obvinenie odmietlo a označilo ho za "absurdné a motivované".

Nijjara India v minulosti označila za hľadaného teroristu, ktorý podporoval vytvorenie nezávislého štátu Chálistán pre náboženskú menšinu sikhov. Nijjar popieral svoje zapojenie do páchania teroristických útokov v Indii.

Jediným indickým štátom, kde majú väčšinové zastúpenie, je Pandžáb. Ich náboženským centrom je mesto Amritsar. V Kanade žije najväčšia komunita sikhov mimo Pandžábu.