Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Indonézii sa prebudili dve sopky, Sinabung a Merapi

Sopka Sinabung Foto: TASR/AP

Sporadické erupcie Sinabungu zaznamenávajú od septembra po tom, ako bola sopka tri roky "spiaca".

Jakarta 18. novembra (TASR) - Výbuchy dvoch sopiek na ostrovoch Sumatra a Jáva hlásili dnes úrady v Indonézii, ktoré vydali varovania pre lety a nariadili prípravu evakuácií.

Sopka Sinabung v severnej časti Sumatry vychrlila sopečný popol do výšky až 8000 metrov, čo je najviac z jej erupcií v posledných dňoch, informovala s odvolaním sa na štátnych vulkanológov agentúra AP.

Sporadické erupcie Sinabungu zaznamenávajú od septembra po tom, ako bola sopka tri roky "spiaca". Tento mesiac zvýšili úrady výstrahu týkajúcu sa tejto sopky na druhý najvyšší stupeň, v dôsledku čoho evakuovali vyše 6000 ľudí z dedín v okolí. Indonézske ministerstvo dopravy vydalo dnes upozornenie, podľa ktorého by sa všetky aerolínie mali vyhnúť letom okolo tejto hory.

Niekoľko hodín predtým sa prebudila aj sopka Merapi, jeden z najaktívnejších vulkánov v Indonézii, ležiaci v strednej časti ostrova Jáva. Popol, ktorý dosiahol výšku asi 2000 metrov, spadol na viacero miest. Približne 600 rodín sa zhromaždilo pred možnou evakuáciou.

Úrady vyzvali cestujúcich a turistov, aby sa k sopke Merapi nepribližovali, informovala agentúra Sinchua. Jej posledná veľká erupcia si koncom roku 2010 vyžiadala viac než 300 obetí na životoch a evakuáciu 20.000 dedinčanov.

V Indonézii, rozľahlom súostroví ležiacom v zóne tzv. Ohnivého kruhu okolo Tichého oceánu, sa nachádza 129 aktívnych sopiek.