Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Indonézsky parlament bude prvýkrát v dejinách viesť žena

Puan Maharani, vnučka jedného zo zakladateľov modernej Indonézie Sukarna. Foto: TASR/AP

Puan Maharani je členkou Indonézskej demokratickej strany - Boj (PDI-P), ktorá má v parlamente najviac poslancov. Puan bola zvolená jednomyseľne, dodala agentúra AP.

Jakarta 2. októbra (TASR) - Dolnú komoru indonézskeho parlamentu bude prvýkrát v dejinách Indonézie viesť žena. Podľa stredajšieho vydania denníka The Jakarta Post bude parlamentu predsedať Puan Maharani, vnučka jedného zo zakladateľov modernej Indonézie Sukarna.

Puan Maharani je členkou Indonézskej demokratickej strany - Boj (PDI-P), ktorá má v parlamente najviac poslancov. Puan bola zvolená jednomyseľne, dodala agentúra AP.

Táto 46-ročná politička zastávala v minulosti post ministerky-koordinátorky pre oblasť rozvoja ľudských zdrojov a kultúry. Momentálne je považovaná za jedného z hlavných kandidátov na účasť v prezidentských voľbách v roku 2024. Objavili sa aj úvahy, že v roku 2020 vystrieda svoju matku Megawati Sukarnoputri na poste predsedníčky PDI-P.

Sukarno viedol Indonéziu v rokoch 1945-67, jeho dcéra Megawati Sukarnoputri sa stala prvou ženou vo funkcii hlavy štátu. Prezidentkou bola v rokoch 2001-04.

V utorok, v deň hlasovania o vedení parlamentu, boli v hlavnom meste Jakarta posilnené bezpečnostné opatrenia: polícia blokovala ulice vedúce k budove parlamentu a na ochranu dôležitých objektov vrátane prezidentského paláca bolo nasadených 24.000 policajtov a vojakov.

Jakarta i ďalšie veľké mestá v krajine boli totiž v uplynulých týždňoch dejiskami protestov proti novému zákonu, ktorý podľa kritikov obmedzuje právomoci protikorupčnej agentúry, a tým môže ohroziť aj dôveryhodnosť nového parlamentu a znovuzvoleného prezidenta Joka (vysl. džoka) Widoda. Widodo mal totiž boj proti korupcii ako jeden z hlavných bodov programu vo svojej predvolebnej kampani.

Demonštranti tiež žiadajú, aby noví zákonodarcovia zmenili časti navrhovaného nového trestného zákonníka, ktorý navrhuje kriminalizovať kritiku prezidenta a zvýšiť tresty za niektoré sexuálne praktiky.

Kritici tvrdia, že tento návrh zákona porušuje práva žien, náboženských menšín, lesbičiek, homosexuálov, bisexuálov a transsexuálov a obmedzuje slobodu prejavu a združovania.