Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Infikované injekcie nakazili v USA meningitídou 52 ľudí, piati zomreli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb v Atlante upozornilo, že ochoreli ľudia, ktorí dostali steroidné injekcie na zmiernenie bolestí chrbtice.

Washington 7. októbra (TASR) - Už 52 ľudí v ôsmich amerických štátoch ochorelo na zriedkavú plesňovú meningitídu a najmenej päť z nich zomrelo, informovali v sobotu americkí zdravotníci.

Meningitída je zápal mäkkých blán mozgu a miechy spôsobený rôznymi pôvodcami.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v Atlante upozornilo, že ochoreli ľudia, ktorí dostali steroidné injekcie na zmiernenie bolestí chrbtice. Pacientov s touto meningitídou majú v Michigane, Tennessee, Virgínii, na Floride, v Marylande, Severnej Karolíne, Indiane a najnovšie v Massachusetts.

Všetky prípady boli vyvolané troma dávkami kontaminovaných steroidov, prednizolónu acetátu, vyrobeného v New England Compounding Center vo Framinghame, v Massachusetts. Farmaceutická spoločnosť prerušila počas vyšetrovania výrobu, informoala tlačová agentúra Reuters.

Kontaminované ampulky steroidov s životnosťou 180 dní boli vyrobené od júla do septembra a podľa atlantského centra boli dodané 76 zdravotníckym zariadeniam. Injekčne mohli byť podané tisícom pacientov. Centrum vyzvalo minulý týždeň na stiahnutie produktu z obehu.

Najviac infikovaných - 29 - zaznamenali v americkom štáte Tennessee, kde mali aj tri úmrtia.

Plesňová meningitída nie je nákazlivé ochorenie. Pretože bola injekčne podaná do chrbtice pacienta mal choroboplodný zárodok voľnú priamu cestu do miechy a mozgu.