Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Interpol a farmaceutické spoločnosti bojujú proti falošným liekom

Ilustračné foto Foto: TASR

Falošné lieky každý rok na celom svete pripravia o život státisíce ľudí.

Lyon 12. marca (TASR) - Medzinárodná polícia Interpol dnes vyhlásila, že 29 najväčších svetových farmaceutických spoločností jej pomáha zintenzívniť boj proti falšovaniu liekov na predpis. Informovala o tom agentúra AP.

Spoločnosti ako AstraZeneca a Roche zabezpečia v priebehu troch rokoch na tieto účely finančné prostriedky vo výške približne 4,5 milióna eur.

Nedávno vytvorený program Interpolu na boj proti farmaceutickej zločinnosti bude školiť miestnych policajtov vo vyšetrovacích postupoch a zaobchádzaní s dôkazmi a ako lepšie spolupracovať s kolegami mimo vlastnej krajiny.

Medzinárodná polícia tiež pomôže miestnych úradom zamerať sa na zločinecké skupiny, ktoré vyrábajú a distribuujú falošné lieky. Tie každý rok na celom svete pripravia o život státisíce ľudí.

Farmaceutické spoločnosti tiež zintenzívnia zdieľanie informácii s Interpolom. Výrobcovia liekov utrácajú na boj proti falšovaniu svojich liečiv milióny eur. Aj vo vyspelých krajinách sa totiž do lekární a nemocníc dostáva stále viac falošných liekov.