Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Novým predsedom parlamentu v Iraku sa stal Muhammad al-Halbúsí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za zvolenie al-Halbúsího hlasovalo 169 poslancov irackého parlamentu, kým 89 zákonodarcov hlasovalo za bývalého ministra obrany Chálida Ubajdího.

Bagdad 15. septembra (TASR) - Sunnitského poslanca Muhammada al-Halbúsího si v sobotu irackí zákonodarci zvolili za predsedu parlamentu. Podľa agentúry AP ide o prvý krok k sformovaniu novej vlády po štyroch mesiacoch od volieb.

Za zvolenie al-Halbúsího hlasovalo 169 poslancov irackého parlamentu, kým 89 zákonodarcov hlasovalo za bývalého ministra obrany Chálida Ubajdího. Al-Halbúsí je bývalým guvernérom irackej provincie Anbár a mal podporu proiránskeho bloku v zákonodarnom zbore.

Nový iracký parlament, ktorý vznikol po voľbách z 12. mája, sa na svojom prvom zasadaní zišiel už začiatkom tohto mesiaca, pre bojkot viacerých politických subjektov sa mu však predsedu zvoliť nepodarilo. Dve šiitmi vedené frakcie zhodne tvrdili, že disponujú väčšinou.

Na základe neoficiálnej dohody z roku 2003 je post irackého premiéra rezervovaný pre šiitov, kým funkcia prezidenta a predsedu parlamentu pripadne sunnitom, pripomína AP.

Poslanci by po zvolení vedenia parlamentu mali mať 30 dní na zvolenie novej hlavy štátu, ktorým by sa v súlade s tradíciami mal stať Kurd. Ten bude mať následne 15 dní na poverenie najsilnejšieho parlamentného bloku zostavením budúcej vlády krajiny.