Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Potopenie trajektu pri Mósule má už 109 obetí

Ilustračné foto Foto: TASR Dušan Hein

Zábery zverejnené v sociálnych médiách zachytávajú pasažierov, ktorých po páde do rieky strhol silný prúd.

Mósul 21. marca (TASR) - Záchranári v piatok vyzdvihli z rieky Tigris v severnom Iraku ďalších deväť tiel. Stalo sa tak deň po tom, ako na tomto úseku Tigrisu severne od Mósulu prevrhla kompa, ktorá smerovala na obľúbený výletný ostrov, kde sa v týchto dňoch konajú oslavy príchodu perzského nového roka.

Podľa úradov tak stúpol počet obetí tejto tragédie na 109. Medzi deviatimi objavenými telami je päť žien, traja muži a jedno dieťa, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na políciu.

Záchranné operácie stále pokračujú, sú však náročné, keďže mnoho tiel odniesli silné prúdy.

Podľa irackých médií mohlo byť príčinou nehody preťaženie. Poslanec irackého parlamentu Abdal Rahím Šamarí povedal, že plavidlo bolo stavané pre 50 ľudí, ale v skutočnosti ich bolo na palube zhruba 200. Na majiteľa kompy a ďalšiu osobu vydali zatykače.

Nahnevaní protestujúci v piatok zabránili konvoju guvernéra provincie Ninive, aby sa dostal na miesto nešťastia. Pokrikovali po ňom a obviňovali úrady z nedostatočných bezpečnostných opatrení na plavidle.

Do Mósulu pricestoval v piatok iracký prezident Barhám Sálih, kde sa stretol s miestnymi predstaviteľmi a uviedol, že zodpovední za túto tragédiu musia byť odsúdení.

Niekoľko dní trvajúce prudké dažde spôsobili, že priehrada pri Mósule nezadržala všetku vodu a hladina rieky Tigris sa zvýšila.

Mósul bol v uplynulých rokov hlavnou baštou teroristickej organizácie Islamský štát v Iraku. V súčasnosti už oslobodené mesto stále leží z veľkej časti v troskách.

Prehľad najväčších lodných nešťastí od začiatku roka 2018:



26. februára 2018

Konžská demokratická republika (KDR): Stovky osôb zostali nezvestné a zrejme prišli o život po tom, ako sa na jazere Mai-Ndombe na západe Konžskej demokratickej republiky (KDR) prevrhli tri rybárske lode. Na ich palube bolo zhruba 500 osôb. Prevrhli sa v dôsledku silného vetra a dažďa. Obetí: do 500.

20. septembra 2018

Tanzánia: V Tanzánii sa prevrátil trajekt na Viktóriinom jazere. O život pritom prišlo najmenej 224 ľudí. K nešťastiu došlo medzi ostrovmi Ukara a Ukerewe na Viktóriinom jazere. Trajekt MV Nyerere viezol i náklad. Obetí: 224.

17. júna 2018

Indonézia: Po potopení trajektu na jazere Toba na indonézskom ostrove Sumatra zostalo nezvestných 180 ľudí. Pri bezprostrednom zásahu sa podarilo zachrániť iba 18 osôb a potvrdená bola smrť jedného človeka. Obetí: 181.

3. júna 2018

Tunisko: O život prišlo okolo 100 migrantov po tom, ako sa ich loď potopila pri pobreží Tuniska. Z lode, v ktorej sa pravdepodobne plavilo až 180 migrantov, sa podarilo zachrániť 68 ľudí, prevažne obyvateľov Tuniska. Obetí: 100.

5. júla 2018

Thajsko: Potopenie lode na rozbúrenom mori pri thajskom ostrove Phuket si vyžiadalo 33 obetí. Všetci mŕtvi sú Číňania. Úrady prerušili pátranie po ďalších 23 nezvestných osobách. Na palube lode, ktorá sa prevrátila v päťmetrových vlnách, bolo 105 ľudí vrátane 93 turistov, 11 členov posádky a jedného sprievodcu. Dvanásť zranených hospitalizovali. Obetí: 56.

25. mája 2018

KDR: Na rieke Kongo v severozápadnej časti Konžskej demokratickej republiky sa prevrátila loď a 49 ľudí zahynulo. Loď, ktorá viezla ľudí z oblasti Monkoto do mesta Mbandaka, havarovala neďaleko oblasti Wafania, išlo o loď rybársku. Obetí: 49

10. októbra 2018

Turecko: Pri pobreží Egejského mora sa prevrátil čln s migrantmi, pričom zahynuli najmenej štyria ľudia. Ďalších najmenej 30 ľudí z lode úrady vyhlásili za nezvestných. Nehoda sa odohrala v blízkosti mesta Karaburun v provincii Izmir. Obetí: 34.

3. júla 2018

Indonézia: Najmenej 155 ľudí sa podarilo zachrániť z potápajúceho sa trajektu, ktorý narazil na útes pri pobreží indonézskej provincie Sulawesi. Počet obetí nešťastia je 34. Trajekt mal podľa zoznamu cestujúcich a nákladu oficiálne prevážať zhruba 140 pasažierov a približne 150 motorových vozidiel. K nehode došlo v dôsledku nepriaznivého počasia. Obetí: 34.

6. januára 2018

Čína: Iránsky ropný tanker, ktorý viac ako týždeň horel vo Východočínskom mori, sa 14. januára 2018 potopil. Na palube bolo 32 členov posádky. V priebehu týždňa sa našli tri mŕtve telá. Tanker Sanchi prevážal z Iránu do Južnej Kórey 136.000 ton ropného kondenzátu. Zrazil sa s hongkonskou nákladnou loďou CF Crystal vezúcou náklad obilia zo Spojených štátov. Obetí: 32.

15. mája 2018

India: Do 30 ľudí je nezvestných po tom, ako sa na rieke Gódavárí v juhoindickom štáte Ándhrapradéš prevrátila loď. Trajekt zachytil prudký vietor a prevrátil sa. Obetí: 30.

25. novembra 2018

Uganda: Na Viktóriinom jazere v Ugande sa prevrátila loď so 100 pasažiermi na palube, 29 ľudí zahynulo a desiatky ďalších osôb zostali nezvestné. Nehoda sa stala neďaleko pláže Mutima, približne 20 kilometrov južne od hlavného mesta Ugandy Kampala. Obetí: 29.

15. augusta 2018

Sudán: Dvadsaťdva školákov a jedna žena prišli o život pri lodnom nešťastí v Sudáne. Obete sa utopili, keď sa loď, ktorá viezla deti do ich základnej školy, prevrátila na rieke Níl. Plavidlo viezlo približne 40 detí do školy v štáte Nahr an-Níl (Rieka Níl) ležiacom na severe krajiny. Obetí: 23.

21. januára 2019

Rusko: Požiar na dvoch obchodných plavidlách v blízkosti Kerčského prielivu spájajúceho Čierne a Azovské more si vyžiadal pravdepodobne až 20 obetí. Po nájdení desiatich tiel Federálna agentúra námornej a riečnej dopravy nepredpokladala, že zvyšných desiatich nezvestných námorníkov ešte nájde živých. Obe lode sa plavili pod vlajkou Tanzánie. Obetí: 20.

29. apríla 2018

Alžírsko: Najmenej 15 afrických migrantov prišlo o život po tom, ako sa ich plavidlo pri pokuse dostať sa do Európy prevrátilo pri alžírskom pobreží. Pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 19 ľudí. Obetí: 15.