Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Bombové útoky v Iraku si včera vyžiadali vyše 20 obetí a 41 zranených

Foto: TASR/AP

Podľa správy OSN prišlo v Iraku minulý mesiac o život 1045 ľudí, z ktorých tvoria väčšinu civilisti a policajní príslušníci.

Bagdad 23. júna (TASR) - Najmenej 13 ľudí zahynulo v sobotu pri samovražednom bombovom útoku na šiitskú mešitu v irackej metropole Bagdad. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na spravodajský kanál al-Džazíra.

Incident sa odohral počas večerných modlitieb a okrem obetí si vyžiadal aj 25 zranených. Predpokladá sa, že atentátnik uviedol do činnosti nálož, ktorú mal pripevnenú na tele.

V ten istý deň krajinou otriasli ďalšie dva podobné útoky, pri ktorých zahynulo dovedna osem ľudí, vrátane atentátnika. V prvom prípade sa útočník odpálil v automobile v blízkosti bezpečnostného stanovišťa v Mosule, asi 400 kilometrov severne od Bagdadu, pričom okrem seba zabil štyroch a zranil 15 policajtov.

V meste Kirkúk, nachádzajúcom sa asi 250 kilometrov od hlavného mesta, ozbrojenec pripravil o život troch policajtov, pričom jedného zranil.

Irak v uplynulých mesiacoch zaznamenal veľký nárast násilia, ktorý súvisí s masovými protestmi sunnitskej menšiny proti šiitskej vláde vedenej premiérom Núrím Málikím.

Podľa správy OSN prišlo v Iraku minulý mesiac o život 1045 ľudí, z ktorých tvoria väčšinu civilisti a policajní príslušníci. Ide o najkrvavejší mesiac, aký krajina zaznamenala od roku 2008.