Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Irán odmietol správu OSN o uráne obohatenom na vyšší stupeň

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu v piatok v správe uviedla, že vo vzorkách odobratých vo februári bola dokázaná prítomnosť častíc so stupňom obohatenia až 27 percent.

Teherán 26. mája (TASR) - Irán odmietol správu OSN, podľa ktorej iránski jadroví vedci obohatili urán na vyšší stupeň, než sa očakávalo. Informovali o tom dnes iránske štátne médiá.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok v správe uviedla, že vo vzorkách odobratých vo februári bola dokázaná prítomnosť častíc so stupňom obohatenia až 27 percent - Irán sa tak ocitol bližšie k získaniu uránu, prípadne vhodného na výrobu jadrových zbraní.

"Táto záležitosť je bežnou technickou diskusiou, v súčasnosti to preverujú odborníci," povedal vyslanec Iránu pri MAAE Alí Asghar Soltaníja, ktorého citovala tlačová agentúra IRNA.

Vyslanec dodal, že pozornosť venovaná v západných médiách takýmto podrobnostiam je zrejme pokusom podkopať konštruktívny vzťah medzi Iránom a dozornou jadrovou agentúrou OSN (MAAE).

MAAE v správa napísala, že posudzuje vysvetlenie Iránu, ktorý tvrdí, že stopy vysoko obohateného uránu sú dôsledkom technických faktorov. Vzorka pochádzala z iránskeho zariadenia Fordó, ktoré sa nachádza hlboko pod zemským povrchom - pod skalnatou vrstvou a pôdou - aby bolo chránené pred náletmi.

Správa MAAE nasledovala deň po tom, čo sa šiestim svetovým veľmociam nepodarilo na rozhovoroch v Bagdade presvedčiť Irán, aby zastavil väčšinu svojej spornej jadrovej aktivity. Dohodli sa však na ďalších rozhovoroch v Rusku.

Západné krajiny upodozrievajú Irán zo snahy vyvinúť jadrové zbrane. Teherán to popiera a dožaduje sa svojho práva na obohacovanie uránu v rámci programu zameraného na mierové účely. Takisto žiada zrušenie sankcií uvalených Západom.