Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Irán tvrdí, že prepustil posádku lode napojenej na Izrael

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Iránske Revolučné gardy sa plavidla MSC Aries zmocnili neďaleko Hormuzského prielivu 13. apríla. Na palube sa nachádzalo 25 ľudí.

Teherán 3. mája (TASR) - Irán prepustil posádku zadržanej lode plávajúcej pod portugalskou vlajkou, ktorá je údajne napojená na Izrael. Plavidlo však ostáva pod kontrolou Teheránu, oznámil v piatok iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. TASR sa odvoláva na agentúru Reuters.

"Zadržaná loď, ktorá vypínala svoje radary v teritoriálnych vodách Iránu a ohrozovala bezpečnosť plavby, je zadržaná súdom," uviedol Abdollahján podľa príspevku svojho ministerstva na sociálnej sieti X.

Dodal, že prepustenie posádky je humanitárnym činom a zadržané osoby sa môžu vrátiť späť do svojich krajín spolu s kapitánom lode. Iránske ministerstvo zahraničných vecí predtým tvrdilo, že loď zadržali pre "porušenie námorných zákonov" a že niet pochýb o jej napojení na Izrael.

Iránske Revolučné gardy sa plavidla MSC Aries zmocnili neďaleko Hormuzského prielivu 13. apríla. Na palube sa nachádzalo 25 ľudí. Stalo sa tak niekoľko dní po útoku na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, z ktorého Teherán obvinil Izrael. Irán tiež vyhlásil, že by mohol uzavrieť túto kľúčovú námornú trasu.

Hormuzský prieliv medzi Iránom a Ománom je dôležitou námornou cestou pre vývoz ropy z oblasti Perzského zálivu. USA opakovane obvinili iránske vojenské námorníctvo zo zásahov proti civilným plavidlám v tomto prielive či priľahlom Ománskom zálive.