Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Irán zvolil šéfa agentúry pre atómovú energiu bez odborných znalostí

Na archívnej snímke iránsky prezident Ebrahím Raísí. Foto: TASR/AP

Eslámí, stavebný inžinier vyštudovaný v USA, je spojený s iránskym vojenským priemyslom a slúžil ako námestník ministra obrany pre výskum.

Teherán 30. augusta (TASR) - Nový iránsky prezident Ebráhím Raísí vymenoval nového šéfa agentúry pre atómovú energiu svojej krajiny a na tomto poste nahradil popredného jadrového vedca človekom bez akýchkoľvek odborných znalostí v tejto oblasti. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Štátne médiá 29. augusta oznámili, že civilnú Iránsku organizáciu pre atómovú energiu (AEOI) bude viesť Mohammad Eslámí, ktorý predtým zastával post ministra bytovej výstavby a dopravy.

Nahradí v Spojených štátoch vyštudovaného vedca Alího Akbara Sálehího, bývalého ministra zahraničných vecí a dlhoročného šéfa spomínanej iránskej jadrovej agentúry. Sálehí zohral kľúčovú úlohu v diplomacii, ktorá viedla v roku 2015 k teraz už zanikajúcej jadrovej dohode so svetovými veľmocami.

V tejto jadrovej dohode, známej ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), sa Teherán zaviazal, že obmedzí svoj jadrový program výmenou za zmiernenie sankcií voči Iránu. V reakcii na odstúpenie niekdajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody začal Irán postupne porušovať záväzky a obmedzenia svojho jadrového programu, napríklad začal obohacovať urán.

Irán stále tvrdí, že jeho jadrový program je mierový a že sa nesnaží o vývoj jadrových zbraní.

Eslámí, stavebný inžinier vyštudovaný v USA, je spojený s iránskym vojenským priemyslom a slúžil ako námestník ministra obrany pre výskum. Takisto pracoval ako riaditeľ Iránskej spoločnosti na výrobu lietadiel (HESA) a zástupca šéfa Organizácie pre letecký priemysel (AIO).

Vymenovanie nového riaditeľa iránskej agentúry pre atómovú energiu prichádza po viacerých mesiacoch medzinárodných rozhovorov vo Viedni, ktoré sa snažia zachrániť jadrovú dohodu z roku 2015 a podľa očakávania sa znovu začnú v septembri. Niekoľko kôl rozhovorov totiž neprinieslo žiadny prelom.

Na rozhovoroch sa zúčastňujú zástupcovia krajín, ktoré v roku 2015 podpísali jadrovú dohodu s Iránom – Čína, Francúzsko, Rusko, Británia a Nemecko. Spojené štáty sa na rozhovoroch zúčastňujú prostredníctvom európskych krajín.

Eslámího inžinierske a manažérske schopnosti budú zrejme pre domáce ciele Iránu prospešnejšie. Irán zvažuje výstavbu dvoch jadrových zariadení na výrobu elektriny, ktoré majú zásobovať jeho jediný reaktor v južnom prístavnom meste Búšehr. Ten spustili do činnosti s pomocou Ruska v roku 2011.