Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident Raisí gratuloval Putinovi k volebnému víťazstvu

Šéf Kremľa Vladimir Putin a iránsky prezident Ebráhím Raísí. Foto: TASR/AP

Putinovi už gratulovali predstavitelia KĽDR, Bolívie, Hondurasu, Kuby, Nikaraguy, Venezuely, či Tadžikistanu.

Teherán 18. marca (TASR/Teraz.sk) - Iránsky prezident Ebráhím Raísí zagratuloval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k presvedčivému víťazstvu v ruských prezidentských voľbách. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na iránske štátne médiá.

"Prezident Iránskej islamskej republiky vo svojom posolstve srdečne zagratuloval Vladimirovi Putinovi k jeho presvedčivému víťazstvu a znovuzvoleniu za prezidenta Ruskej federácie," uviedla iránska štátna tlačová agentúra IRNA.

Putinovi už gratulovali predstavitelia KĽDR, Bolívie, Hondurasu, Kuby, Nikaraguy, Venezuely, či Tadžikistanu. Čínsky prezident Si Ťin-pching uviedol, že Putinovo znovuzvolenie plne odráža podporu Rusov.

Ruský prezident si podľa predbežných výsledkov zaistil ďalšie šesťročné funkčné obdobie. Ruská ústredná volebná komisia uviedla, že po sčítaní viac než 99 volebných obvodov získal Putin približne 87-percentnú podporu.

Nezávislí pozorovatelia a odborníci považujú prezidentské voľby v Rusku v roku 2024 za neslobodné a bez politickej konkurencie, keďže v nich nekandidoval žiadny predstaviteľ opozície. Traja k voľbám pripustení kandidáti buď otvorene podporovali súčasného prezidenta alebo sa držali línie Kremľa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky v nedeľu v príhovore uviedol, že simulované prezidentské voľby v Rusku nemajú žiadnu legitimitu. Výsledok volieb spochybnili aj Spojené štáty. Britský minister zahraničných vecí David Cameron uviedol, že slobodné a spravodlivé voľby takto nevyzerajú.