Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Slovenka Veronika len o vlások unikla hurikánu Irma

Hurikán Irma udrel dnes silným dažďom a vetrom na karibský ostrov Portoriko a spôsobil výpadok elektriny, bez ktorej sa ocitlo takmer 900.000 ľudí, 6. septembra 2017 vo Fajarde. Foto: TASR/AP

Podľa amerického Národného centra pre hurikány búrku aktuálne sprevádza vietor s rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu. Irma by mala ostať hurikánom štvrtej kategórie aj v priebehu 24 až 48 hodín.

Port-au-Prince/Bratislava 8. septembra (TASR/Teraz.sk) - Hurikán Irma, ktorý si vyžiadal už najmenej 14 obetí, dnes mierne zoslabol na búrku štvrtej kategórie. Stále má však potenciál spôsobiť rozsiahle materiálne škody na ostrovoch v Karibiku a v americkom štáte Florida, ktorý by mal zasiahnuť v noci zo soboty na nedeľu.

Slovenka Veronika Zajacová (25) z Nitry, ktorá sa v posledných dňoch nachádzala na Bahamských ostrovoch, ktoré už hurikán stihol zasiahnuť, sa s nami rozprávala cez videohovor: "Hurikán nám bol v pätách. Vzdialenosť medzi Irmou a našou loďou bola len 1000 kilometrov. Sme šťastní, že sme unikli a sme na bezpečnom mieste. Náš let meškal vyše štyroch hodín kvôli chaosu na letisku. Lietadlá už dnes z Floridy neletia. Lety sú presunuté až na 16. septembra. Počítali (na letisku) aj s tým, že príde hurikán José. Obe letiská v Miami sú dnes a aj počas víkendu uzavreté, všetky lety zrušené a cestujúci si môžu prebookovať letenky zadarmo. Modlím sa za všetkých ľudí, ktorí ostali v rukách hurikánov Irma, Jose a Kate. " Veronika je už v týchto chvíľach v poriadku a pozdravuje na Slovensko zo San Francisca. Tam zasa hrozia zemetrasenia.

Veronika je už v poriadku a pozdravuje Slovensko.
Foto: Facebook


Podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) búrku aktuálne sprevádza vietor s rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu. Hurikánom štvrtej kategórie by mala Irma - napriek istým fluktuáciám - zostať aj v priebehu nasledujúcich 24-48 hodín.

NHC varovalo, že búrka zostáva stále veľmi nebezpečná. Jej centrum sa dnes ráno miestneho času nachádzalo približne 100 kilometrov severozápadne od Bahamských ostrovov a 800 kilometrov juhovýchodne od Miami.

Rozsiahly búrkový systém je veľký približne ako Francúzsko. Počet obetí hurikánu sa už zvýšil na najmenej 14. Päť potvrdených obetí hlásili z ostrova Svätý Martin, štyri z amerických Panenských ostrovov, tri z Portorika, jednu z Anguilly a jednu z Barbudy, informovala televízia BBC.

Irma je jednou z najsilnejších tropických búrok v Atlantickom oceáne od začiatku meraní. Na ostrove Barbuda búrka v stredu poškodila skoro všetky domy a zhruba 60 percent z 1400 obyvateľov zostalo bez strechy nad hlavou. V Portoriku spôsobila rozsiahly výpadok dodávok elektriny pre takmer 900.000 ľudí.

Následky búrky môže podľa odhadov OSN celkovo pocítiť až 37 miliónov ľudí.