Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Za nového írskeho premiéra bol zvolený Micheál Martin

Archívna snímka: Plagáty rivalov v írskych voľbách lídra strany Fine Gael -Enda Kenny - a Micheal Martin z Fianna Fail na ulici v Dubline. Foto: TASR/AP

Nový premiér bude stáť na čele koaličnej vlády súperiacich centristických strán Fine Gael a Fianna Fáil a menšej Strany zelených.

Dublin 27. júna (TASR) - Za nového írskeho premiéra bol v sobotu na mimoriadnom zasadnutí parlamentu v Dubline zvolený líder strany Fianna Fáil Micheál Martin. Ten vo funkcii nahradil dočasného predsedu vlády Lea Varadkara. Informovala o tom agentúra AFP.

Martin bol zvolený väčšinou hlasov poslancov v pomere 93 ku 63 hlasom. Na konci roku 2022 odovzdá Martin v rámci rotácie na poste predsedu vlády funkciu späť Varadkarovi.

Nový premiér bude stáť na čele koaličnej vlády súperiacich centristických strán Fine Gael a Fianna Fáil a menšej Strany zelených.

Na novej vláde sa spomínané strany dohodli v piatok po mesiacoch rokovaní po tom, čo sa vo februári uskutočnili parlamentné voľby. Dlhé rokovania o novej stabilnej vládnej koalícii skomplikovali aj celoštátne obmedzujúce opatrenia vyhlásené v marci s cieľom zamedziť šíreniu nového koronavírusu.