Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Istanbulské prvomájové protesty polícia potlačila vodnými delami

Polícia v Istanbule zasahovala počas prvomájových protestov proti demonštrantom 1. mája 2015. Foto: TASR/AP Photo

Podľa polície zatkli zhruba 140 výtržníkov, aktivistov ale tvrdia, že toto číslo je v skutočnosti minimálne dvojnásobne vyššie.

Istanbul 1. mája (TASR) - Istanbul 1. mája (TASR) - Zatknutím 203 osôb sa dnes v Istanbule skončil pochod tureckej opozície, ktorá sa v rámci svojho prvomájového pochodu pokúsila dostať na námestie Taksim, kde sú však akékoľvek demonštrácie zakázané.

Polícia na potlačenie protestu použila slzotvorný plyn a vodné delá. Zranených bolo 18 demonštrantov a šiesti policajti.

Organizátormi dnešnej demonštrácie boli odbory a ľavicové združenia, ktoré odmietajú politiku vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Niektorí z účastníkov mali v rukách aj čierne anarchistické zástavy.

Vláda dnes na námestie Taksim a do priľahlých ulíc vyslala asi 20.000 policajtov, informovala agentúra DPA.

Demonštranti sa dopoludnia začali schádzať na mieste vzdialenom niekoľko kilometrov od námestia Taksim, kde 1. mája 1977 prišlo pri demonštrácii o život 34 ľudí, keď do davu až 500.000 manifestujúcich spustili z blízkej budovy odrazu paľbu neznámi útočníci. Táto tragédia mala za následok zákaz usporadúvať na Taksime odborárske demonštrácie, ktorý platil až do roku 2010. Zákaz vláda znovu obnovila v roku 2013 po masových protivládnych protestoch študentov a opozície.

V Turecku sa 7. júna uskutočnia parlamentné voľby. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že vládna AKP by mohla získať 38,1 percenta hlasov, čo je o vyše desať percent menej ako vo voľbách v roku 2011, keď ju podporilo 49,8 percenta voličov. Prezident Recep Tayyip Erdogan naďalej verí, že AKP vo voľbách dosiahne taký výsledok, ktorý jej umožní urobiť zmeny v ústave zamerané na posilnenie prezidentských právomocí. Erdogan je na takéto zmeny odhodlaný napriek tomu čoraz ostrejšej kritike za svoje autoritárstvo, ktorej čelí doma i v zahraničí.