Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ivan Gašparovič navštívil Medzinárodný súdny dvor v Haagu

Prezident SR Ivan Gašparovič (uprostred) a prezident Medzinárodného súdneho dvora Peter Tomko počas prehliadky priestorov v Haagu 21. novembra 2012. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenská delegácia sa v Holandsku zdrží do štvrtka 22. novembra. V posledný deň návštevy zavíta aj do holandského výskumno-vývojového centra v meste Eindhoven.

Haag/Bratislava 21. novembra (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič navštívil počas druhého dňa oficiálnej návštevy Holandského kráľovstva aj Medzinárodný súdny dvor v Haagu. Stretol sa s predsedom súdneho dvora, Slovákom Petrom Tomkom.

"Súdny dvor je pre nás významný preto, lebo mu predsedá náš Peter Tomka, ktorý je veľmi uznávaný medzi sudcami," podotkol Gašparovič. Porovnávať tento súd so súdmi na Slovensku či inde sa však podľa jeho slov nedá.

"Lebo tento súd je, ako sa hovorí, konečná stanica. Jeho rozhodnutie platí absolútne, nedá sa proti tomu odvolať," doplnil prezident. Často, keď dostáva otázku, ako je na tom slovenské súdnictvo a či je v kríze, pripúšťa, že určité problémy má. "Ale tie sa dajú riešiť, len sa do toho nesmú starať politici," doplnil.



Prezident dnes v Haagu absolvoval aj stretnutie s holandským premiérom Markom Ruttem, predsedom Senátu Fredom de Graaf, predsedníčkou Druhej komory holandského parlamentu Anouchkou van Miltenburg a zúčastnil sa na rokovaní za okrúhlym stolom vo Zväze zamestnávateľov.

Slovenská delegácia sa v Holandsku zdrží do štvrtka 22. novembra. V posledný deň návštevy zavíta aj do holandského výskumno-vývojového centra v meste Eindhoven.