Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ivan Gašparovič si pozrel výskumno-vývojové centrum v Eindhovene

Prezident SR Ivan Gašparovič (vpravo) navštívil v sprievode holandskej kráľovnej Beatrix (vľavo) výskumno-vývojové stredisko zamerané na svetelnú techniku High Tech Campus Foto: TASR/Michal Svítok

Zo stretnutia s holandskými ale aj slovenskými vedcami, ktorí boli súčasťou delegácie, má prezident Slovenskej republiky dobrý dojem.

Eindhoven 22. novembra (TASR) – Prezident SR Ivan Gašparovič si dnes v sprievode holandskej kráľovnej Beatrix pozrel výskumno-vývojové centrum v meste Eindhoven. V centre sa oboznámil aj a vývojovým strediskom pre výskum svetelnej techniky budúcnosti.

Prehliadkou vedeckého pracoviska ukončila hlava štátu svoju oficiálnu návštevu Holandského kráľovstva. Slovenská delegácia bola v krajine od utorka 20. novembra a dnes podvečer sa vracia späť do vlasti.

"Slovensko bolo doteraz presvedčené, že stačia investície a že investície rozbehnú aj programy vedecké a výskumné, ale nie je to tak," podotkol Gašparovič. Investície sa podľa jeho slov zameriavajú skôr na zisk, ale do vedy a výskumu musí vkladať peniaze aj vláda. "Samozrejme, že aj v spolupráci s podnikmi, pokiaľ ide o aplikovaný výskum," doplnil prezident. Zo stretnutia s holandskými ale aj slovenskými vedcami, ktorí boli súčasťou delegácie, tak má dobrý dojem. Medzi Slovenskom a Holandskom sa podľa neho črtá veľmi dobrá spolupráca.

Prezident sa počas návštevy krajiny stretol s najvyššími predstaviteľmi Holandského kráľovstva a okrem iného zavítal aj do reštaurátorskej dielne v holandskom národnom múzeu Rijksmuseum. Absolvoval tiež stretnutia s holandským premiérom Markom Ruttem, predsedom Senátu Fredom de Graaf, predsedníčkou Druhej komory holandského parlamentu Anouchkou van Miltenburg. Zúčastnil sa aj na rokovaní za okrúhlym stolom vo Zväze zamestnávateľov či na inovačnom seminári v Holandskej obchodnej komore a navštívil Amsterdamskú burzu.