Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Izrael apeluje na obyvateľov Golanských výšin, aby boli pri úkrytoch

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Iránom podporované libanonské hnutie Hizballáh tvrdilo, že smerom na Golanské výšiny zaútočilo desiatkami rakiet Kaťuša.

Teherán 14. apríla (TASR) - Izraelská armáda v noci na nedeľu apelovala na občanov žijúcich v anektovaných Golanských výšinách, aby sa až do odvolania zdržiavali v blízkosti bezpečných úkrytov. Predtým totiž hlásila spustenie sirén v kibuci neďaleko hraníc s Libanonom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Iránom podporované libanonské hnutie Hizballáh tvrdilo, že smerom na Golanské výšiny zaútočilo desiatkami rakiet Kaťuša. Bezpečnostná spoločnosť Ambrey tiež hlásila, že jemenskí povstalci húsíovia vypálili niekoľko dronov na Izrael a upozornila, že potenciálnymi cieľmi sú izraelské prístavy.

K týmto vyhláseniam dochádza v čase prebiehajúceho iránskeho útoku na Izrael. Iránske elitné Revolučné gardy v sobotu večer potvrdili, že smerom na Izrael vypálili rakety a drony. Podľa iránskej štátnej agentúry IRNA Teherán zaútočil na izraelské ciele balistickými strelami.

Iránsky minister obrany Mohammad Rezá Aštíaní varoval, že Teherán bude tvrdo reagovať proti ktorejkoľvek krajine, ktorá otvorí svoj vzdušný priestor alebo územie pre Izrael, aby mohol zaútočiť na Irán. Vzdušný priestor predtým uzavreli okrem Izraela aj Jordánsko, Libanon a Irak.

Podľa izraelskej armády Irán vypálil viac ako 100 bezpilotných lietadiel. Nemenovaný izraelský predstaviteľ zároveň varoval, že v nasledujúcich hodinách môže dôjsť k ďalším vlnám útokom dronov.

Egyptské ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, v ktorom vyzvalo na zachovanie "maximálnej zdržanlivosti", aby sa región a jeho obyvatelia vyhli ďalším rizikám nestability a napätia.