Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Izrael kritizuje záverečnú správu o neutralite UNRWA

Na archívnej snímke z 12. septembra 2023 palestínske deti, ktoré utiekli s rodičmi zo svojich domovov, sú na dvore školy v najväčšom palestínskom utečeneckom tábore v Libanone v prístavnom meste Sidón na juhu Libanonu. Foto: TASR/AP

Správu vydali na pozadí izraelských obvinení, že 12 zamestnancov UNRWA sa podieľalo na útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra minulého roka.

Tel Aviv 23. apríla (TASR) - Izrael kritizuje správu o neutralite Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Tá prišla v pondelok s informáciami, že Tel Aviv nikdy nevyjadril obavy zo zamestnancov UNRWA, ktorých zoznam dostáva každoročne od roku 2011. TASR o tom informuje na základe agentúry DPA.

Správu vydali na pozadí izraelských obvinení, že 12 zamestnancov UNRWA sa podieľalo na útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra minulého roka. Podľa vyšetrovacej komisie, ktorá správu vydala, Izrael doteraz o tom neposkytol žiadne dôkazy. Na základe týchto obvinení sa však niektoré krajiny vrátane USA rozhodli pozastaviť financovanie UNRWA.

Správa ignoruje závažnosť problému, napísal hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí na sieti X. "Problém UNRWA-Gaza nie je problémom niekoľkých zlých jabĺk, je to prehnitý a jedovatý strom, ktorého koreňmi je Hamas," dodal.

Zároveň uviedol, že v správe nedošlo k skutočnému a dôkladnému preskúmaniu problému. Podľa jeho slov je UNRWA súčasťou problému a nie riešenia. "Existujú aj iné riešenia. UNRWA nemôže byť súčasťou riešenia v Gaze ani teraz, ani v budúcnosti," dodal.

Nezávislá komisia vedená bývalou francúzskou ministerkou zahraničných vecí Catherine Colonnovou v rozsiahlej 48-stranovej správe ďalej uviedla, že UNRWA má "rázne" postupy na dodržiavanie zásady neutrality OSN. Zároveň však našla vážne nedostatky v ich uplatňovaní vrátane verejných vyjadrení politických názorov zo strany zamestnancov UNRWA, učebníc s "problematickým obsahom" a odborov zamestnancov, ktoré narúšajú jej činnosť.

Nezávislá komisia v kľúčovej časti o neutralite zamestnancov uviedla, že UNRWA poskytuje hostiteľským krajinám zoznamy svojich 32.000 zamestnancov vrátane približne 13.000 zamestnancov pôsobiacich v Pásme Gazy. Dodala, že Izrael nikdy nevyjadril znepokojenie a informoval členov komisie, že zoznam nepovažuje za "proces kontroly alebo preverovania", ale skôr za postup registrácie diplomatov.

Colonnová pri zverejnení správy žiadala izraelskú vládu, aby výsledky neznevažovala. "Samozrejme, že zistíte, že je nedostatočná, ale prosím, vezmite ju na vedomie. Prinesie dobro, ak sa zrealizuje všetko, čo odporúčame," vysvetlila.