Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Izrael podľa prezidenta, veliteľa armády v konflikte s Hamasom zvíťazí

Palestínčania stoja pred zničenou mešitou po izraelskom leteckom útoku v meste Chán Júnis, v pásme Gazy 8. októbra 2023. Foto: TASR/AP

K útoku proti krajine sa v nedeľu tiež po prvý raz od jeho začiatku v sobotu ráno vyjadril náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi.

Jeruzalem 8. októbra (TASR) – Izraelský prezident Jicchak Herzog vyzval v nedeľu večer v prejave k obyvateľom na národnú jednotu. Útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na krajinu označil za neospravedlniteľný s tým, že Izrael aj v tomto konflikte zvíťazí. TASR o tom informuje podľa spravodajského servera Times of Israel.

"Udržme si tohto ducha hrdinstva a túto súdržnosť. Je to naša najsilnejšia zbraň," povedal Herzog vo vystúpení. Občanov požiadal, aby nešírili fámy, ktoré poslúžia Hamasu, a aby sa riadili pokynmi civilnej obrany.

"Je to nesporný fakt – Izraelský štát aj tentoraz zvíťazí. Nemáme inú možnosť," vyhlásil prezident. Útok Hamasu je podľa neho "neospravedlniteľný zločin, ktorý vedie nielen vražedná teroristická organizácia, no tiež os zla, ktorej základňa je v Iráne".

K útoku proti krajine sa v nedeľu tiež po prvý raz od jeho začiatku v sobotu ráno vyjadril náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi.

"Viem, že posledný deň bol ťažký, cena je vysoká, viem, že sú mnohé otázky a veľa frustrácie. Teraz sa však zameriavame na riešenie tohto problému," povedal na videonahrávke, ktorú zverejnila armáda. Pripomenul, že v rukách nepriateľa sú izraelskí civilisti i vojaci.

"Preto je čas na vojnu. Nie obkľúčenie, operáciu, čas na vojnu," zdôraznil Halevi. "A tejto vojne bude (izraelská armáda) silná a zvíťazí. Čakajú nás dlhé a zložité dni bojov. Zachováme si pripravenosť vo všetkých oblastiach," doplnil.