Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Izrael sa chystá na operáciu v Rafahu, médiá hlásia pokrok v rokovaní

Palestínčania si kupujú jedlo na miestnom trhu pri zničených budovách po izraelskom leteckom útoku počas ramadánu v meste Rafah v Pásme Gazy vo štvrtok 14. marca 2024. Foto: TASR/AP

Delegácie USA a Izraela mali egyptské hlavné mesto opustiť v najbližších hodinách a konzultácie mali pokračovať v priebehu najbližších 48 hodín.

Tel Aviv 8. apríla (TASR) - Izraelské vedenie sa v pondelok pripravovalo na vojenskú operáciu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Egyptské médiá hlásili pokrok v mierových rokovaniach, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V rokovaniach v egyptskej Káhire, ktorých cieľom je dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy, nastal výrazný pokrok a ich pokračovanie sa očakáva v najbližších dňoch, uviedol egyptský portál Al Qahera News, ktorý sa odvolal na vysokopostavený zdroj z prostredia egyptskej vlády.

Delegácie Kataru a hnutia Hamas podľa tohto portálu Káhiru opustili a mali by sa vrátiť počas najbližších dvoch dní, aby dokončili podmienky dohody. Delegácie USA a Izraela mali egyptské hlavné mesto opustiť v najbližších hodinách a konzultácie mali pokračovať v priebehu najbližších 48 hodín.

Izrael čelí medzinárodnému tlaku, aby ukončil vojnu v Pásme Gazy. Spojené štáty, ktoré sú jeho hlavným spojencom, minulý týždeň žiadali dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov spolu s navýšením objemu vojenskej pomoci. Izrael v nedeľu stiahol svoje sily z južnej častí Pásma Gazy. Izraelský minister obrany Joav Galant však povedal, že vojaci opustili mesto Chán Júnis, aby sa pripravili na ďalšie misie vrátane mesta Rafah.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že Izrael je v Pásme Gazy "krok od víťazstva". Zároveň prisľúbil, že k prímeriu nedôjde, kým hnutie Hamas neprepustí všetkých rukojemníkov, ktorých zajalo počas útoku na územie Izraela zo 7. októbra minulého roka.