Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izrael varuje Palestínčanov, aby na hraniciach s Gazou nedemonštrovali

Na archívnej snímke protestujúci Palestínčania. Foto: TASR/AP

Podľa Izraela by Palestínčania mohli účasťou na každotýždenných protestoch organizovaných islamským militantným hnutím Hamas ohroziť svoje životy.

Jeruzalem 20. apríla (TASR) - Izraelské vojenské lietadlá zhadzovali v piatok letáky vyzývajúce Palestínčanov, aby sa nepribližovali k pohraničnému plotu medzi Izraelom a pásmom Gazy.

Podľa Izraela by Palestínčania mohli účasťou na každotýždenných protestoch organizovaných islamským militantným hnutím Hamas ohroziť svoje životy. Cieľom protestov je prelomenie pozemnej, námornej a vzdušnej blokády pásma Gazy, v ktorom vládne práve Hamas.

Izrael obviňuje Hamas, že ľudové protesty Palestínčanov zneužíva na podnikanie útokov na Izrael, ktorý dal zároveň jasne najavo, že nedovolí, aby sa demonštranti k pohraničnému plotu približovali, prípadne ho poškodili.

Zrážky medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskými bezpečnostnými silami na hraniciach medzi Izraelom a pásmom Gazy si od 30. marca vyžiadali životy 28 Palestínčanov.

Početnosť potýčok sa zvýšila po tom, ako americký prezident Donald Trump vlaniv decembri uznal Jeruzalem za izraelské hlavné mesto, čím pobúril Palestínčanov.

Vo februári spôsobilo zranenia štyrom izraelským vojakom výbušné zariadenie pri pohraničnom plote, na čo Izrael odpovedal rozsiahlym bombardovaním objektov Hamasu, považovaného Izraelčanmi, Európskou úniou a Spojeným štátmi za teroristickú organizáciu.