Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda vyzvala civilistov, aby sa presunuli zo severu Gazy

Na archívnej snímke izraelskí vojaci si prezerajú z tanku Pásmo Gazy na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Izraelský armádny rozhlas v pondelok uviedol, že sa očakáva zvýšenie vojenskej prítomnosti Izraela v severnej časti Pásma Gazy s cieľom zabrániť Hamasu opätovne sa usadiť v tejto oblasti.

Gaza 30. januára (TASR) - Izraelská armáda vyzvala civilistov, aby sa zo severu Pásma Gazy presunuli do jeho južných častí. Armáda uviedla, že hoci sa väčšina bojov teraz sústreďuje na mesto Chán Júnis na juhu enklávy, na severe územia sú naďalej ohniská odporu bojovníkov hnutia Hamas. TASR informuje na základe správy televízie CNN.

"Teraz opäť zasahujeme na severe Gazy. Vždy sme hovorili, že tam budú ďalšie ohniská,"
povedal v pondelok pre CNN hovorca izraelskej armády podplukovník Richard Hecht.

V pondelok izraelská armáda uviedla, že pri rôznych potýčkach na okraji utečeneckého tábora Šátí zabila niekoľko ozbrojencov. V utorok informovala o tom, že v tábore Šátí došlo k ďalším bojom.

"Jednotky pokračujú v operáciách proti teroristom a v konfiškácii zbraní v strednej a severnej časti pásma Gazy. V oblasti Šátí jednotky armády zlikvidovali množstvo teroristov a lokalizovali zbrane," vyhlásila armáda. Za uplynulý týždeň v oblasti uskutočnila niekoľko leteckých útokov.

Izraelský armádny rozhlas v pondelok uviedol, že sa očakáva zvýšenie vojenskej prítomnosti Izraela v severnej časti Pásma Gazy s cieľom zabrániť Hamasu opätovne sa usadiť v tejto oblasti.

Armáda vydala v súvislosti s nárastom intenzity bojov v niektorých severných a stredných častiach Gazy nové pokyny pre civilistov, aby sa presunuli na juh. CNN uvádza, že už predtým došlo k smrtiacim útokom na civilistov, ktorí sa riadili príkazmi na evakuáciu, takže evakuačné zóny a varovné signály izraelskej armády zjavne nezaručujú bezpečnosť civilistov v husto obývanom Pásme Gazy.

Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy po útokoch hnutia Hamas 7. októbra. Podľa ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom si vojna doteraz vyžiadala najmenej 26,750 obetí, z ktorých asi 70 percent tvoria ženy a deti.