Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda zabránila útoku palestínskych militantov na pláž

Palestínčania skúmajú trosky budovy zasiahnutej po izraelskom leteckom útoku na Gazu 8. októbra 2023. Počet obetí konfliktu v pásme Gazy sa v nedeľu zvýšil na 313. Izraelská armáda pokračuje v evakuácii civilistov. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP. Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy hlásilo 313 obetí a najmenej 1990 zranených z radov Palestínčanov. Medzi obeťami a zranenými sú aj deti. Foto: TASR/AP

Izraelské ozbrojené sily na teroristov zaútočili a zabránili im preniknúť do civilných oblasti, dodal hovorca.

Tel Aviv 8. októbra (TASR) - Vojaci izraelskej námornej pechoty zabránili v nedeľu novému útoku piatich palestínskych militantov z pásma Gazy na izraelskom území, uviedli zdroje z armády. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

"Vojaci námornej pechoty izraelských ozbrojených síl (IDF) spozorovali päť teroristov, ktorí sa ukrývali v oblasti pláže Zikim na izraelskom území," uviedol hovorca IDF. Pláž sa nachádza na izraelskom pobreží Stredozemného mora.

Izraelské ozbrojené sily na teroristov zaútočili a zabránili im preniknúť do civilných oblasti, dodal hovorca. Izraelský rozhlas informoval, že osoby boli zabité, ale hovorca to nevedel potvrdiť.



Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu skoro ráno začalo z pásma Gazy prekvapivú masívnu vojenskú operáciu proti Izraelu, jeho militanti na viacerých miestach vtrhli na izraelské územie. Hamas zároveň vypálil na Izrael tisíce rakiet.

Podľa odhadov izraelskej polície sa infiltrovalo do Izraela asi 200 až 300 militantov Hamasu, ktorí zajali a do pásma Gazy odvliekli neznáme množstvo izraelských civilistov a vojakov. Podľa odhadov izraelských médií ich môžu byť aj desiatky.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v noci na nedeľu po zasadnutí bezpečnostného kabinetu vyhlásil: "Smerujeme do dlhej a vyčerpávajúcej vojny. Túto vojnu nám nanútil Hamas svojím vražedným útokom." Netanjahu zároveň ubezpečil, že vojna sa napokon skončí izraelským víťazstvom.