Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda zneškodnila dron vypustený z pásma Gazy

Ilusračná snímka. Foto: TASR/AP

Palestínske médiá informovali o veľkom výbuchu nad mestom Rafah na juhu pásma Gazy.

Tel Aviv 20. augusta (TASR) - Izraelský mobilný systém protivzdušnej obrany Železná kupola zostrelil v nedeľu ráno bezpilotné lietadlo letiace z pásma Gazy smerom do vzdušného priestoru Izraela.

Denník The Times of Israel (TOI) na základe vyhlásenia izraelskej armády spresnil, že dron smeroval z južnej časti pásma Gazy do izraelského vzdušného priestoru, do ktorého však nevstúpil. Raketové systémy Železnej kupoly ho zneškodnili ešte vtedy, keď sa nachádzal nad palestínskym územím.

Palestínske médiá informovali o veľkom výbuchu nad mestom Rafah na juhu pásma Gazy.

Izraelská armáda vo svojom vyhlásení ubezpečila, že dron bol od svojho vypustenia nad pobrežným pásmom Gazy pod neustále monitorovaný a "nepredstavoval hrozbu pre civilistov". Armáda dodala, že v súlade so stanovenými postupmi v izraelských mestách v blízkosti hraníc neboli aktivované sirény.

Nateraz nie je jasné, či vyslaný dron patril militantnému hnutiu Hamas, vládnucemu v Gaze, alebo inej teroristickej skupine.

TOI dodal, že Izrael zvyčajne nezasahuje, keď Hamas vykonáva testovacie lety dronov. Stáva sa to len v prípadoch, keď dron lieta mimo pásma Gazy.

Železná kupola bola prvýkrát použitá na zachytenie dronu vyslaného Hamasom v máji 2021 počas 11 dní trvajúceho ozbrojeného konfliktu s palestínskymi radikálmi.

Operácia, ktorú vtedy izraelská armáda podnikala, dostala názov Strážca hradieb a Železná kupola počas nej omylom zostrelila aj jeden izraelský dron.