Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelský minister obrany navštívi Washington

Izraelský tank na hranici s Pásmom Gazy 19. marca 2024. Foto: TASR/AP

Počas svojej prvej návštevy Washingtonu od vypuknutia vojny v Pásme Gazy sa má Gallant stretnúť so šéfom Pentagónu Lloydom Austinom.

Jeruzalem 20. marca (TASR) - Izraelský minister obrany Joav Gallant navštívi budúci týždeň Washington, uviedla v stredu vláda. Návšteva prichádza v čase zvyšujúceho sa tlaku proti izraelskej plnohodnotnej ofenzíve v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. TASR sa odvoláva na správu agentúry AFP.

Počas svojej prvej návštevy Washingtonu od vypuknutia vojny v Pásme Gazy sa má Gallant stretnúť so šéfom Pentagónu Lloydom Austinom. Presný dátum však nebol oznámený. Budú diskutovať o "vývoji vo vojne proti teroristickej organizácii Hamas, budovaní ozbrojených síl, humanitárnych otázkach a oblastiach bilaterálnej vojenskej spolupráce", uviedlo ministerstvo obrany.

Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua tiež oznámil, že delegácia navštívi Washington na "žiadosť amerického prezidenta Joea Bidena", aby s ním prediskutovala plánovaný útok v meste Rafah. Proti nemu Spojené štáty vystupujú. Na rozhovoroch sa zúčastnia aj izraelský minister pre strategické záležitosti Ron Dermer a poradca pre národnú bezpečnosť Cachi Hanegbi.

Netanjahu uviedol, že operácia v Rafahu je nevyhnutná na elimináciu Hamasu. Prítomnosť 1,5 milióna civilistov v meste však vyvolala obavy z masových civilných obetí a ďalšieho prehĺbenia humanitárnej krízy na tomto území.