Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Izraelské forenzné tímy našli na obetiach známky mučenia a zneužívania

Na archívnej snímke izraelskí vojaci. Foto: TASR/AP

Približne 90 percent mŕtvych vojakov už bolo identifikovaných a tímy sú v polovici identifikácie civilistov, povedal rabín Israel Weiss.

Jeruzalem 15. októbra (TASR) - Vojenské forenzné tímy v Izraeli skúmajú telá obetí minulotýždňového útoku Hamasu na komunity v pásme Gazy a našli viaceré známky mučenia, znásilňovania a iných zverstiev. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Okolo 1300 tiel priviezli na vojenskú základňu v Ramle v strednom Izraeli, kde špecializované tímy vykonávajú forenzné prehliadky na určenie totožnosti mŕtvych a okolností ich smrti.

Približne 90 percent mŕtvych vojakov už bolo identifikovaných a tímy sú v polovici identifikácie civilistov, povedal rabín Israel Weiss, bývalý vrchný rabín armády, jeden z predstaviteľov dohliadajúcich na identifikáciu mŕtvol. Povedal, že mnohé telá vykazovali známky mučenia, ako aj znásilnenia.

"Videli sme rozsekané telá s odseknutými rukami a nohami, ľudí, ktorí boli sťatí, dieťa, ktorému odsekli hlavu," povedala novinárom záložná dôstojníčka identifikovaná iba krstným menom Abigail. Dodala, že pri forenznom skúmaní tiel, ktoré boli uložené v chladiacich kontajneroch, sa našli viaceré prípady znásilnení.

Stovky ozbrojencov Hamasu prelomili v ranných hodinách 7. októbra bariéry v okolí Gazy a prehnali sa cez okolité komunity, zaútočili na veľkú tanečnú párty pod holým nebom, ako aj na domy a vojenské základne a uniesli viac ako 120 Izraelčanov a cudzincov.



Brutálny útok vyvolal v Izraeli hlboký šok v dôsledku bezprecedentného počtu mŕtvych za jediný deň, ako aj hrozivých záberov, ktoré sa objavili z napadnutých miest a kibucov.

V reakcii na to izraelské lietadlá a delostrelectvo niekoľko dní bombardovali pásmo Gazy, pričom pred očakávanou pozemnou inváziou zabili už viac ako 2200 Palestínčanov a zničili tisíce budov.